Monday, December 7, 2020

Bubur nasi, lagiiii

 berulang2 buat dan berulang2 jugak tepek kat sini...

kalau boring dan dah jemu makan nasik, kita cuba makan bubur nasi pulak lah ya...  buat ni atas permintaan tukang makan lah kiranya. mudah kerja tukang masak kalau ada request macam ni kan.. zasssss... terus lah jerang nasi dan siapkan segala mak neneknya... kak rose lebih suka kalau masak guna periuk nasi biasa instead of guna pressure cooker. biarkan lah cik noxxa tu betapa dan berehat jer. tapi memang amik masa lah nak siapkan jadi bubur macam ni, apa tah lagi guna api kecik jer kan... so kena lah bersaboooo menunggu nak siapnya.


Bahan-bahan

  • 1  cwn beras 
  • 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
  • 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
  • 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
  • sedikit garam
  • 1 liter air
  • * GARNISH *
  • lada merah/cili kicap
  • daun bawang n daun sup
  • sedikit mninyak bijan 
  • isi ayam yang dah disiat2
  • kacan tanah goreng 
  • ikan bilis goreng
  • bawang goreng
  • Cara-cara

  • Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
  • Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
  • Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
  • Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap.

 

6 comments:

  1. sedapnya bubur nasi , lama dah tak buat, asyik beli yg segera jer , Master Chicken Porridge... hehehe

    ReplyDelete
  2. kalau sedap memang permintaan berkali-kali Kak Rose hehehehe

    ReplyDelete
  3. Sekali sekala makan macam ni memang padu

    ReplyDelete
  4. beli je, lagi mudah, tak yah nak bersilat didapo kan CK.

    ReplyDelete
  5. Betul tu Norlaili... x jemu2!

    ReplyDelete