resepi kak rose cnp dari blog Yatie, mekasih ya..
Bahan-Bahan
- 4 cawan ubi parut (kalau belum parut/kisar dlm 1 1/2 kg ubi)
 - 1 1/2 cwn kelapa parut (putihnya saja)
 - 1/4 cwn santan pekat
 - 1 1/2 cwn gula pasir
 - 2 sudu besar tpng ubi
 - 1 cwn gula merah*
 - 1/2 cwn air*
 - 2 helai daun pandan, simpulkan* (*bahan yg perlu dimasak,sejukkan dulu dan tapiskan)
 - secubit garam
 - Daun pisang secukupnya,-di layurkan dan lapkan bersih
 
- Buang kulit ubi, bersihkan dan potong kecil. Buang sekali empulur tengahnya.
 - parut ubi ubi dan dapatkan dlm 4 cwn ubi yg telah diparut. tapiskan
 - Setelah siap, ambil kanji yg terdapat pada air tos ubi tadi(yg keras dibawah dan airnya di buang).
 - Satukan kanji ubi bersama ubi parut tadi dan gaul sebati.
 - Masukkan kelapa parut, garam, gula pasir, santan pekat, tpng ubi dan air gula merah yg telah ditapis tadi.
 - Gaul rata semuanya dan ketepikan dulu.
 - Ambil daun pisang bersih tadi dan sudukan 2 sudu besar ke atas daun. Lipatkan kanan kiri dan bungkus dngn kemas. Bungkus sehingga habis adunannya.
 - Kukus lepat ubi selama 40 minit dngn api sederhana kuat.
 - Biarkan kuih betul2 sejuk, barulah dihidangkan.
 


6 comments:
sedap, agak lama tak makan...
memang sedap ni En. Jamil, kuih orang lama2 macam kak rose... hihi
Sedap ni...lama tak pekena...terima kasih sudi berkongsi resipi....
T ksh kongsi resepi .. Memang sedap dah try dah... Tq..
Nati nk try buat lah
SITUS NONTON BOKEP VIRAL 2021
BOKEP INDO
BOKEP BARAT
Post a Comment