Resepi Cendawan Goreng Sos Tiram
Bahan-bahan:
- 1 paket cendawan tiram
 - Sedikit putik jagung (dibelah memanjang) (x letak)
 - 6-8 ekor udang (serderhana besar) (kak rose guna fillet ayam)
 - 1/2 biji bawang besar - hiris kasar
 - 2 ulas bawang putih (diketuk)
 - 2 biji cili api (diketuk)
 - 4 sudu besar sos tiram
 - 3-4 biji lada hitam (diketuk)
 - Sedikit tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
 - Air secukupnya
 - Sedikit garam
 - Sedikit minyak (untuk menumis)
 - Serbuk perasa secukupnya
 
Cara-cara:
- Panaskan sedikit minyak. Kemudian tumiskan bawang putih dan lada hitam sehingga naik bau.
 - Masukkan sos tiram, dan sedikit air. Biarkan mendidih seketika.
 - Tambahkan air bancuhan tepung jagung tadi supaya kuahnya agak pekat-pekat sedikit.
 - Kemudian masukkan udang, cili dan putik jagung. Tambah garam dan serbuk perasa. Biarkan putik jagung dan udang agak masak sedikit.
 - Akhir sekali baru masukkan cendawan dan kacau sekata. Padamkan api.
 - Siap dan sedia dihidang
 


2 comments:
nak share resepi akak boleh? nanti sy credit..
minta share resipi ye
Post a Comment