Resepi Cendawan Goreng Sos Tiram
Bahan-bahan:
- 1 paket cendawan tiram
- Sedikit putik jagung (dibelah memanjang) (x letak)
- 6-8 ekor udang (serderhana besar) (kak rose guna fillet ayam)
- 1/2 biji bawang besar - hiris kasar
- 2 ulas bawang putih (diketuk)
- 2 biji cili api (diketuk)
- 4 sudu besar sos tiram
- 3-4 biji lada hitam (diketuk)
- Sedikit tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
- Air secukupnya
- Sedikit garam
- Sedikit minyak (untuk menumis)
- Serbuk perasa secukupnya
Cara-cara:
- Panaskan sedikit minyak. Kemudian tumiskan bawang putih dan lada hitam sehingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, dan sedikit air. Biarkan mendidih seketika.
- Tambahkan air bancuhan tepung jagung tadi supaya kuahnya agak pekat-pekat sedikit.
- Kemudian masukkan udang, cili dan putik jagung. Tambah garam dan serbuk perasa. Biarkan putik jagung dan udang agak masak sedikit.
- Akhir sekali baru masukkan cendawan dan kacau sekata. Padamkan api.
- Siap dan sedia dihidang
nak share resepi akak boleh? nanti sy credit..
ReplyDeleteminta share resipi ye
ReplyDelete