meh la kak rose sharekan resepi dari hana ni...
Bahan-bahan
- 5 keping tempe
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar ketumbar
- 3 ulas bawang putih
- serbuk kunyit
- sedikit garam dan air
- BHN UTK SAMBAL KICAP
- segengam chili padi (kak rose x tahan pedas... buh 2 biji jer cili api!)
- 2 ulas bawang putih
- gula
- kicap manis
Cara-cara
- Potong serong tempe nipis2 supaya rangup.
- Tumbuk bwg putih n ketumbar.
- Campurkan tepung dengan bhn tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Then masukkan air sedikit demi sedikit sehingga cair macam tepung nk goreng pisang.
- Panaskan minyak, Dah panas bleh la goreng hingga kekuningan.
- Utk sambal kicap - tumbuk chili,bwg putih, dan gula. Then masukkan dlm mangkuk dan bubuhlah kicap. Dah siap..bleh cicah ngan tempe goreng td..
4 comments:
Memang sedap pun..sy pun suka buat kaalu waktu2 boring x tau nak makan apa..cicah dengna cili kicap..memang sedap
Memang menggoda tu kak rose..
Sayangnya sekarang kena pantang makan kacang soya ni huhuhu
Rizzeila, ingatkan jawa je yag suka tempe n sambal kicap....
O... kena pantang ya Yatie...tak pe, yang penting jaga kesihatan dulu... nanti dah baik bole la nak belasah, kan!
Post a Comment