meh la kak rose sharekan resepi dari hana ni...
Bahan-bahan
- 5 keping tempe
 - 1 cawan tepung gandum
 - 1 sudu besar ketumbar
 - 3 ulas bawang putih
 - serbuk kunyit
 - sedikit garam dan air
 - BHN UTK SAMBAL KICAP
 - segengam chili padi (kak rose x tahan pedas... buh 2 biji jer cili api!)
 - 2 ulas bawang putih
 - gula
 - kicap manis
 
Cara-cara
- Potong serong tempe nipis2 supaya rangup.
 - Tumbuk bwg putih n ketumbar.
 - Campurkan tepung dengan bhn tumbuk dan serbuk kunyit. Letak garam skit. Then masukkan air sedikit demi sedikit sehingga cair macam tepung nk goreng pisang.
 - Panaskan minyak, Dah panas bleh la goreng hingga kekuningan.
 - Utk sambal kicap - tumbuk chili,bwg putih, dan gula. Then masukkan dlm mangkuk dan bubuhlah kicap. Dah siap..bleh cicah ngan tempe goreng td..
 
4 comments:
Memang sedap pun..sy pun suka buat kaalu waktu2 boring x tau nak makan apa..cicah dengna cili kicap..memang sedap
Memang menggoda tu kak rose..
Sayangnya sekarang kena pantang makan kacang soya ni huhuhu
Rizzeila, ingatkan jawa je yag suka tempe n sambal kicap....
O... kena pantang ya Yatie...tak pe, yang penting jaga kesihatan dulu... nanti dah baik bole la nak belasah, kan!
Post a Comment