Bahan-bahan
- 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
 - 4 sb ketumbar* - hana campur jintan tp lebihkan ketumbar
 - 3 biji bwg merah*
 - 3 ulas bwg putih*
 - segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best.. (kak rose nyer terlebih suda....)
 - sedikit kunyit
 - garam secukup rasa.
 - Sedikit minyak untuk menumis
 
- Tumbuk bahan*.
 - Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
 - Masukan ubi dan gaul rata
 - Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
 - Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
 - Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
 - Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api
 
4 comments:
mak saye penah buat kak..memang sedap..hhmm..lame tak makan..
wong jowo memang orak kelalen iki
MamaDhia, sedap pada yang suka ubi..
Amie, kadang2 pengen mangan seng koyok ngene! enak!
Post a Comment