mekasih mat CMG bagi idea dan kongsikan resepinya.... mohon kak rose sharekan kat sini pulak ya... tapi kak rose cuma ade dua biji jer apple ni..... huhuhu, so pepandai nak adjust2 resepinya!
BAHAN-BAHANNYA :-)
6 biji epal hijau, cuci bersih dan toskan
15 biji asam boi @ asam kecut (jenis putih)
1/4 camca teh garam
1/3 cawan gula pasir
3 biji limau kasturi, belah 2 setiap 1
10 biji cili padi thai, potong kecil
CARA MEMBUATNYA :-)
- Sediakan botol kaca, cuci bersih dan rendam dalam air panas 10 minit dan toskan. Epal hijau dibelah 2 setiap satu, korek keluar bahagian tengahnya (empulur) kemudian hiris sederhana tebal (che mat hiris menjadi 6 keping untuk 1/2 bahagian epal). Buat kaedah sama untuk 1/2 bahagian epal lagi. Dan juga baki kesemua epal.
- Masukkan semua epal2 hijau yang telah siap dipotong ke dalam bekas besar. Kemudian tambah gula pasir, garam, cili padi, asam boi dan limau kasturi. Gaul rata2 hingga semua mesra. rasa dan jika suka manis, anda boleh tambah sedikit lagi gula.
- Kemudian masukkan ke dalam botol tadi (mungkin anda kena guna 2 biji botol). Simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 4-5 jam atau semalaman untuk rasa yang lebih ampuh. Sedap dimakan sejuk...(nanti che mat nak try buat guna buah amra @ kedondong pulak.. )
9 comments:
assalam kak..
ni yang malas ni.. hari tu dah buat.. buah amra.. hari ni nampak pulak buah apple.. erm.. nak buat gak lah..
tengah berpantang ni sume nampak sedap, tambah2 jeruk memang kecur air liur
apple pun sodap kakrose, esuk nak buat gak lah ada tu apple kat dlm esbok
Zana baru buat tadi, belum update kat blog pun..
Waalaikumsalam Nani, kalau ade buah kedondong pun kak rose nak buat jugak! kemaruk dah!
Haippp! Huda habiskan pantang dulu ya... nnti2 lepas tu boleh gasak makan banyak2!
Noor, mata ni tak leh nampak orang buat, molot nak saja merasa! adoyaiiiii la!
zana, memang sedap, rugi kalau tak buat kan.
memang viral sekarang ni..guna mangga saya try pasni nak guna epal pulak.nampak mcm best je ;)
Post a Comment