meh kak rose kongsikan resepinya kat sini pulak. mekasih ya Yatie.
Bahan-Bahan
- 4 biji pisang montel (kak rose guna 8 biji pisang emas)
 - 1/4 cwn gula pasir
 - secubit garam
 - 1 1/2 cwn kelapa parut-putihnya je
 - 2 cwn tepung gandum
 - 1 cwn air
 - sedikit minyak
 
- Lenyek pisang bersama gula dan sedikit garam. Masukkan kelapa parut dan gaul sebati.
 - Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan tambahkan air.Gaul sebati.
 - Panaskan kuali, sapukan sedikit minyak di permukaan kuali.
 - Masukkan 3 sudu besar adunan lempeng, dan ratakan.
 - Biarkan sedikit pucat, dan bila kelihatan garing di sekelilingnya...bolehlah terbalikkan lempeng tadi.
 - Bila dah garing dan masak, bolehlah angkat dan hidangkan.
 
2 comments:
Anak-anak saya suka lempeng yg ada gula merah (gula melaka) tu. Depa ambik tang gula yang separuh cair tu jer. Sedap!
sedappppnyaaaaa....!
Post a Comment