Tuesday, January 7, 2014

Lempeng pisang kelapa

lepas lempeng pekak sekarang buat lempeng yang x berapa pekak pulok... tapi tak tau la lempeng ni ade telinga ke idak, yang pasti dalamnya ada pisang n kelapa muda.... lemak2 manis gitu.  baki pisang yang buat cekodok tu dah ranum sangat, sayang kalau terbiar cam tu jer kan... godek2 resepi jumpa resepi lempeng pisang ni kat blog yatie.... minum petang sambil makan lempeng ni tak sedar 2 keping dah licin....lapo punya pasal, apa pun sedap jer kan!

meh kak rose kongsikan resepinya kat sini pulak. mekasih ya Yatie.

Bahan-Bahan

  • 4 biji pisang montel (kak rose guna 8 biji pisang emas)
  • 1/4 cwn gula pasir
  • secubit garam
  • 1 1/2 cwn kelapa parut-putihnya je
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn air
  • sedikit minyak
Cara- Caranya
  1. Lenyek pisang bersama gula dan sedikit garam. Masukkan kelapa parut dan gaul sebati.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan tambahkan air.Gaul sebati.
  3. Panaskan kuali, sapukan sedikit minyak di permukaan kuali.
  4. Masukkan 3 sudu besar adunan lempeng, dan ratakan.
  5. Biarkan sedikit pucat, dan bila kelihatan garing di sekelilingnya...bolehlah terbalikkan lempeng tadi.
  6. Bila dah garing dan masak, bolehlah angkat dan hidangkan.

2 comments:

  1. Anak-anak saya suka lempeng yg ada gula merah (gula melaka) tu. Depa ambik tang gula yang separuh cair tu jer. Sedap!

    ReplyDelete