meh kak rose kongsikan resepinya kat sini pulak. mekasih ya Yatie.
Bahan-Bahan
- 4 biji pisang montel (kak rose guna 8 biji pisang emas)
- 1/4 cwn gula pasir
- secubit garam
- 1 1/2 cwn kelapa parut-putihnya je
- 2 cwn tepung gandum
- 1 cwn air
- sedikit minyak
- Lenyek pisang bersama gula dan sedikit garam. Masukkan kelapa parut dan gaul sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan tambahkan air.Gaul sebati.
- Panaskan kuali, sapukan sedikit minyak di permukaan kuali.
- Masukkan 3 sudu besar adunan lempeng, dan ratakan.
- Biarkan sedikit pucat, dan bila kelihatan garing di sekelilingnya...bolehlah terbalikkan lempeng tadi.
- Bila dah garing dan masak, bolehlah angkat dan hidangkan.
Anak-anak saya suka lempeng yg ada gula merah (gula melaka) tu. Depa ambik tang gula yang separuh cair tu jer. Sedap!
ReplyDeletesedappppnyaaaaa....!
ReplyDelete