Monday, January 6, 2014

Cucur pisang gebu

cuaca mendung nak hujan, perut pun sentiasa berlagu keroncong...tengok kedapo apa yang boleh dijadikan kudapan untuk petang ni.... nak yang cepat dan mudah jer so cepatlah jugak dapat ngapnya... kebetulan ade pisang pemberian kawan yang x termakan, teruslah jadi cekodok ko wahai pisang...cekodok pisang gebu resepi CMG....memang gebus gebas!

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 biji pisang emas
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 camca besar gula perang @ 1/3 camca besar gula halus
1 cawan tepung gandum
 1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit.
  2. Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang. Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
  3. Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Hidangkan bersama kopi atau teh...

5 comments:

  1. nak try la kak .. ada lagi pisang siap lecek dlm peti ais.. :)

    ReplyDelete
  2. Arwah Mak mertua saya buat cekodok mesti boh soda bikarbonat, dan saya selalu jadi tukang beli.

    Memang la naik gebu, tapi saya buat tak boh soda. Saya tak suka akan baunya tu.

    Jadi, cekodok saya selalunya akan out of shape, penyet, tapi habis jugak!

    ReplyDelete
  3. izah, silakan... pasti berebut2 ngan anak nnti...

    ReplyDelete
  4. Azie, penyet pun x per, yang penting sedap kan...dan sangat laku!

    ReplyDelete
  5. nampak sedap.
    mmg minggu ni mood nak makan cekodok je..goreng je habis.haha

    jemput ke blog nana,tq

    www.diyanarazim.blogspot.com

    ReplyDelete