Bahan Untuk Candil :-
- 1 1/3 cawan tepung pulut
- sedikit garam dan gula
- air secukupnya
- beberapa titis pewarna merah, hijau dan kuning
- Campurkan kesemua bahan kecuali air dan pewarna ke dalam mangkuk.
- Satukan bahan kering dan masukkan air sedikit dan gaul biar jadi doh dan tidak melekat di mangkuk adunan.
- Bahagikan doh kepada 3 dan letakkan pewarna setiap satu bahagian.
- Ambil secubit warna kuning + merah dan gentel membujur sikit. Letakkan di dalam bekas/pinggan. (Cantumkan candil mengikut warna2 kegemaran jadi 2 warna pada setiap biji. - samada hijau + merah, hijau + kuning dan kuning + merah). Buat hingga siap dan ketepikan dulu. (kak rose omit yg ni... x rajin sebenarnya!)
- 1/3 cawan bubur chaca kering - direbus dengan air hingga lembut. Angkat dan toskan.
- 2 1/2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 3/4 gula pasir / secukup rasa
- 1 helai daun pandan - disimpul
- secubit garam
- (kak rose tambah sagu biji)
- Masukkan santan cair dan gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk dan masak biar mendidih.
- Bila telah mendidih, masukkan candil warna-warni tadi dan masak dengan api sederhana perlahan hingga candil timbul (seperti kuih buah melaka).
- Masukkan chaca yang telah direbus tadi, kacau sebentar dan masukkan pula santan pekat.
- Masukkan secubit (1/4 sudu teh) garam. Kacau2 santan sebentar sahaja hingga nampak naik wap (jangan sampai santan pecah minyak). Tutup api dan kacau2 sebentar.
No comments:
Post a Comment