mee udang emergency.... nak buat tapi x ada sayur hijau, yg ada stok cuma brokoli n kubis je, x kan nak buh dalam mee udang kan... kang lain lak rasa. so mana yang ade dalam fridge je la, jadi taruk je daun sup atas tu untuk hiasan... kita yg buat dia kan, pandailah nak ngejasnya... resepi dari ros jintanmanis, mekasih ya... penah buat lama dulu kat sini ...  kak rose kongsikan sekali lagi resepinya.
Bahan-bahanye
2 ikat spagetti (kak rose guna 1/2 pack spagetti angel hair)
6 ekor udang harimau saiz besar (guna udang besa2 jer)
2  sudu besar udang kering ( ditumbuk halus)
3 sudu besar cili kisar
2  biji bawang putih
1/4 biji bawang besar (saiz sederhana)
4 sudu  besar minyak masak
1/2 paket bebola ikan
1 cawan santan pekat
1  cawan air
bahan sampingan
1/2 ikat kangkung di rebus ( x de sayur hu hu hu)
2  biji telur rebus
bawang goreng
Caranye
1.  Blender bawang  besar dan bawang putih, kemudian panaskan
 minyak dan   masukkan cili  kisar dan bawang yang telar diblender tadi,
 pastikan cili  betul-betul  garing, kemudian cedok sedikit minyak cili 
tadi lebih  kurang 2 sudu  besar dan ketepikan. (yg ni kak rose omit) Teruskan menumis dan masukkan udang  kering.
2.
  sementara itu, buang kulit udang dan rebus kulit  udang untuk 
dijadikan  stok, setelah air stok udang mendidih masukkan  isi udang dan
 rebus  hingga udang masak,  isi udang ditos dan ketepikan.
3.  
Setelah  bahan tumis garing masukkan air stok udang dan santan, setelah 
 mendidih  baru masukkan air dan fish ball, sesuaikan rasa, masukkan  
garam. masak  hingga agak pekat kuahnya, tapi jangan pekat sangat,  
agak-agak je.
4.  Rebus spagetti seperti biasa, masa merebus ikut
  arahan pada paket,  pastikan air betul-betul mendidih dan masukkan 1/2
  sudu garam dalam air  rebusan. angkat dan toskan.
5. Celur  
kangkung dan rebus telur,  setelah semua bahan sedia, cara penyediaan,  
letakkan spagetti dahulu di  dalam bowl saiz biasa, kemudian curahkan  
kuah, atur udang, kangkung,  telur rebus diatas pemukaan mee dan tabur  
sedikit bawang goreng sebagai  hiasan, akhir sekali jangan dilupa baki  
minyak lada yang di cedok tadi,  curahkan sedikit bagi menyerlahkan lagi
  warna kuah, sedia untuk  dihidangkan, anda pasti menggemarinya.
6 comments:
K.rose...kalau dulu terliur sbb preggy...skrg ni..terliur sbb pantang pulak kak...hehe..sedapnya nampak udang besar2 gitu.
Saya suka udang! Saya suka udang!
wah kak Rose nasib baru siap berbuka masih kenyang kalau tak mmg kena serang semua udang2 tu heee
Kita yang buat dia kak. Jadi masukkan apa yang ada je. yang penting air tangan sendiri mesti sedap.
Salam K.Rose.Atie minta izin nk copy gambar & resepi ayam masak madu menggunakn pemanggang ajaib.
Untuk jadi testimoni Pemanggang ajaib kat FB atie ya.
Ada masa singgah la ke FB atie ya.Terima kasih K.Rose.
As salam Kak Rose,
Wow!!! Ni betul2 mee udang! Salam perkenalan :))
Post a Comment