guna resepi dari rossitamz ni, tapi kak rose buat separuh jer dari adunan ni, maklumlah nak makan 2 mulut jer... mekasih ya share resepi simple n sedap nih.
Bahan-bahan ( 6 orang )
- Bahan A :
- 2 cawan sagu
- 5 cawan air
- kak rose tambah pewarna hijau
- Bahan B :
- 3 cawan santan
- 1/2 cawan gula pasir (kak rose omit this one)
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu makan tepung beras (yg ni kak rose tambah)
- Bahan C :
- 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
- 1 cawan air
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan
- Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
- Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
- Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
- Buang daun pandan dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
- Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
- Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
- Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
- Siap untuk dimakan!!!
sedap sangat pada kak rose yg sukakan sagu. lemak manis bila dimakan sejuk2...
6 comments:
Hello Kak Rose. I love this. Have not eaten this a long time. I love the colours and they look really sedap best!
Ada lagi? Ha ha.
Have a nice day. Keep well.
Lee.
Lee, alamak mmg sedap sangat tp dah abes untuk bukak posa semalam.... kalau dekat boleh kak rose hantarkan he he he...
aslmkm kak Rose: poser lg harini? sedap nih mkn sejuk2..hihi..hish..pantang lg..huhu
Sedapnyeeeeeeee
mmmm kak Rose sedaptu.. mkn sejuk2 mmmm nyamannyer...
singgah dapur k.rose..sedapnyer!
Post a Comment