Bahan-bahan ( 6 orang )
- Bahan A :
 - 2 cawan sagu
 - 5 cawan air
 - kak rose tambah pewarna hijau
 - Bahan B :
 - 3 cawan santan
 - 1/2 cawan gula pasir (kak rose omit this one)
 - 1/2 sudu kecil garam
 - 1 sudu makan tepung beras (yg ni kak rose tambah)
 - Bahan C :
 - 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
 - 1 cawan air
 - 1 cawan air
 - 1 helai daun pandan
 
- Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
 - Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
 - Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
 - Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
 - Buang daun pandan dan sejukkan.
 - Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
 - Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
 - Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
 - Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
 - Siap untuk dimakan!!!
 
Hello Kak Rose. I love this. Have not eaten this a long time. I love the colours and they look really sedap best!
ReplyDeleteAda lagi? Ha ha.
Have a nice day. Keep well.
Lee.
Lee, alamak mmg sedap sangat tp dah abes untuk bukak posa semalam.... kalau dekat boleh kak rose hantarkan he he he...
ReplyDeleteaslmkm kak Rose: poser lg harini? sedap nih mkn sejuk2..hihi..hish..pantang lg..huhu
ReplyDeleteSedapnyeeeeeeee
ReplyDeletemmmm kak Rose sedaptu.. mkn sejuk2 mmmm nyamannyer...
ReplyDeletesinggah dapur k.rose..sedapnyer!
ReplyDelete