kak rose ni jenis malas nak salin resepi bawak kedapur jadi berulang kalilah asik kedepan pc.... baca sekali, bila kedapur dah lupa lagi... adeiiii!!!! setelah berkali2 akhirnya jadi jugak adunan tu dan cepat2 masuk dalam bekas plastik yang dah siap pasangkan nozle munger2..... dan bila picit tu.... alamak panas pulak dan munga jadi macam selonggok gitu..... x de langsung rupa munger.... kutip dan masukkan sekali lagi, dan akhirnya jadilah munga selonggok ni.. dah siap tu terus masuk dalam oven dan g semula ke pc.... adoiiiii sekali lagi terlupa nak spray air pada permukaan puff..... so akhirnya spray je masa dah dalam oven! ampun ita n yani, maklumlah baru nak blaja!
meh tengok resepinya yang kak rose copy dari rumah Azlita Masam Manis, terima kasih bebanyak ya ita dengan segala tunjuk ajarnya dan izinkan kak rose sharekan resepinya kat sini pulak..
CREAM PUFF
by : Yani
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih hingga bercampur.
Tepung gandum di ayak
Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)
Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih hingga bercampur.
Tepung gandum di ayak
Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
- Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
- Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
- Masukkan telur, kacau cepat-cepat
- Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
Pipe kan ke atas dulang
Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.
CREAM CUSTARD
by :Honey
1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.
32 comments:
cantik je munga tu.... kak ita pun wat gak ari ni... kita pun nak cuba lah
waaa........ cantik! tun dh lama x wat cream puff nih.. plan nk wat gak, tp termalas pulak. hihi.. tunggu vitamin R dtg dulu.
Salam K.Rose..percubaan yg sgt berbaloi..cantik bolat2 cream puff nya...
kena try le jugak cam best sgt
cantik la kejadian cream puff tu...suke tgk ade alur berbentuk.....kalau kite buat...selalu jadi bulat n bengkak2
mak aiii cantik nyer cream puff kak rose.....geram nasya tengok..sayang lak nak makan kalau dah cantik2 cam gini...
cream puff ni mmg sedap.. anak2 pun suka.. lama tak buat.. kali terakhir buat masa bulan puasa tahun lepas.. hehe..
assalamualaikum kak...waahhhh..sedapnyer..Tun pernah try resipi Yani ni..Sedapkan kak.. :)
kakkkkk... cantiknya..munga-munga.. sukanya...
sedap kan kak.. lembut dan gebu aje..
ita kena buat lagi ni anak ita dah minta buatkan lagi.. hihi tak puas makan..
as-salam kak rose
cantik cream puff kak rose..comel2 cream puff tu..lagi sedap kalau cream custard tu cream durian..
Nazrah, terguda oleh ita punyala ni terus rasa nak buat jugak!
tun, ni percubaan kak rose yg menjadi wpun ada error disana sini.... meh kak rose tiupkan vit R kat tun ya!
atie, suka sangat bile tengok kejadiannya tu....alhamdullilah!
Mamasyaza, cuba jangan x cuba... leh tengok kat blog ita untuk step by stepnya
chikadakbiru, itu pun terketar2 tangan nak mengepamnya... maklumlah 1st time!
nasya, kalau tengok kat blog ita lg terpegun... tu yg buat kak rose gagah nak mencuba!
Ratna, kalau anak2 dah suka tentu mamanya pun rajin nak wat kan...
Rabiatun, selalu resepi Yani ni x mengeciwakan... sedap lak tu!
Ita, mekasih pada cikgu ita yg bagi tunjuk step by step tu... tu yg berani nak mencuba dan cantik kejadian mungernya!
mmg sedap, lembut n gebu. patut pun kalau anak2 nak lagi dan mamanya pun rajin nak watkan.
ady, len kali leh try dengan cream durian pulak...
cantik cream puff akak
kak Roooossseeee...panggil alal2 upin ipin gitu..
huhu..sedapnya, lama tak mkn kak..buatnya tak pernh..susah tak?
Salam KakRose cayang...! Walaaa... cantik nya kejadian nya...!
kak rose..seb baik suri baru makan masa jamuan raya kt tempat kerja ari tu,,kalau tak sah terliur..crempuff yang cntik2 tu..
Sedapnye nmpak~ huhu teringin..dh la tgh mengidam ni~~
Anna, x susah manapun bila ada tunjuk ajar step by step tu.... betu betul betul.... macam upin n ipin gak...
kasih, creampuff hasil keras tangan kak rose!
Alonggggg, suker sangat tengok hasilnya...mula tu berdebar gak!
suri, sllu nak makan g bli je, tp bila ada cara ita tunjuk step by step tu teringin lak nak mencuba... nnti suri leh g tengok kat blig ita cara2 dia n cuba ya!
aesh came... kalau rajin leh la mencuba...jgn biar mengidam tu, nnti menjejeh air liur pulak!
teringin nak rasa, teringin nak buat....tapi mcm susah....utk org bujang seperti saya...eheheh (alasan)... betul ni, memang susah, kalau nak buat mungkin sabtu ahad...kalau hari biasa, mcm penat keje...(walaupun bukan kerja buruh kasar)... ari tu buat apam snow tu pun tak jadik2 (dah 2 kali percubaan)...
Kak rose terlupa tepung la.....zakiah tercari-cari tang bila nak masukkan tepung.....
Post a Comment