AYAM KICAP LADA HITAM
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 400-500g ayam - potong kecil2
 - 2 inci halia muda - hiris halus
 - 3 ulas bawang putih - parut
 - 2 sudu besar kicap pekat manis
 - 1 sudu besar sos tiram
 - 2sk maggi seasoning
 - 1/2 sk lada hitam
 - cili padi ketuk *optional jika ingin pedas
 - 1 batang serai - titik *optional (kak rose x letak)
 - 1/4 cawan air
 - garam jika perlu
 - (kak rose tambah sebijik kentang)
 
- Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
 - Panaskan  kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga  sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak  dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan.
 - Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering.Angkat dan hidangkan.
 
9 comments:
suka
saya suka
rasa nak terjah je ke shah alam
rumah kak rose
tgk ayam tu memang menyelerakan ler... ayam d masak mcm nie mmg sedap.. anak2 pun suka makan.
Assalamualaikumwbh kak rose dear.....mmmmmm, simple resipi but menyelerakan niiii....:)
kasih.... boleh saja tp tinggal pinggan jer ni...
Diana, simple n sedap. mak n bapak budak pun suka gak!
Waalaikumsalam Ayu, lately malas sungguh nak masak2 ni... tp makan sentiasa mau! adoyaiiiii
morning kak rose.. awalnyer n3 =) resepi yg simple n sedap. tun bila wat ayam kicap versi kak hana ni, mmg ratah2 2-3ketul br mkn ngn nasi.hihi. nnti gi umah tun angkut award ye =)
huhu..sdp ni..saya pernah try gak..senang kan, main lebur dlm koli..hehe
uishhh sedap ni... tompang makan! ehehee
Post a Comment