AYAM KICAP LADA HITAM
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 400-500g ayam - potong kecil2
- 2 inci halia muda - hiris halus
- 3 ulas bawang putih - parut
- 2 sudu besar kicap pekat manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 2sk maggi seasoning
- 1/2 sk lada hitam
- cili padi ketuk *optional jika ingin pedas
- 1 batang serai - titik *optional (kak rose x letak)
- 1/4 cawan air
- garam jika perlu
- (kak rose tambah sebijik kentang)
- Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
- Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan.
- Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering.Angkat dan hidangkan.
suka
ReplyDeletesaya suka
rasa nak terjah je ke shah alam
rumah kak rose
tgk ayam tu memang menyelerakan ler... ayam d masak mcm nie mmg sedap.. anak2 pun suka makan.
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh kak rose dear.....mmmmmm, simple resipi but menyelerakan niiii....:)
ReplyDeletekasih.... boleh saja tp tinggal pinggan jer ni...
ReplyDeleteDiana, simple n sedap. mak n bapak budak pun suka gak!
ReplyDeleteWaalaikumsalam Ayu, lately malas sungguh nak masak2 ni... tp makan sentiasa mau! adoyaiiiii
ReplyDeletemorning kak rose.. awalnyer n3 =) resepi yg simple n sedap. tun bila wat ayam kicap versi kak hana ni, mmg ratah2 2-3ketul br mkn ngn nasi.hihi. nnti gi umah tun angkut award ye =)
ReplyDeletehuhu..sdp ni..saya pernah try gak..senang kan, main lebur dlm koli..hehe
ReplyDeleteuishhh sedap ni... tompang makan! ehehee
ReplyDelete