menu untuk minum petang ni dah siap.... ni sebenarnya kes nak selamatkan nasik yang dimasak tp x de sapa nak makan! kesian kan.... amiklah secawan dan buat apam ni dan yang selebihnya cik ts yang kenyang. akceli semalam dah lepas masak tu kak rose g ke woksop di Nilai nun... amik keta yg sakit dah lebih sebulan dah tersadai kat sana.... masa g collect keta tu semalam mmg banyak la yg x puas ati, mekanik tu buat keja macam x bersungguh2 je.... banyak sangat yg kena touch-up semula dan kak rose n hubby kenalah tunggu sampai selesai... balik dah senja terus g makan kat luar dan sudahnya nasi terbiar x termakan.... so jadikan sesuatu yg boleh mengurangkan pembaziran..... resepi asal oleh
cha@Myr, tp kak rose buat separuh adunan je, tu pun dapat banyak... penah wat dulu kat
sini.....
Bahan-bahan ( 5 org )
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar (kak rose guna gula putih sepenuhnya)
- 3/4 cwn gula
- 2 1/2 cwn air
- 1 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
- blend nasi dan air sehingga hancur.
- setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- perap selama 3 jam.
- masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!
jemput minum petang semua....
as-salam kak rose
ReplyDeletewahhh!!!comel2nye apam tu kak rose..cantik apam tu berwarna-warni...
suka yg mana orange tu kak
ReplyDeletesalam kak rose..senang nanti jenguk dapur saya ye kak..link akak ada kat sana..i follow...
ReplyDeletewaalaikumsalam ady, saja buat kecit2... senang nak ngap!
ReplyDeletekasih, apa kaler pun rasa ttp sama... lembut sangat!
ReplyDeletenasya, tq singgah kat sini.... kak rose dah folo u jugak..
ReplyDeleterajinnya akak..mcm kaler ada..suri cukup suka ngan apam beras..dulu dan kini huhu
ReplyDeletesuri, kak rose pun suka...sllu buat apam guna resepi ni... best!
ReplyDeleteKak Rose, cik ts akk sampai kenyang ye mkn nasi putih.. Hehehe..
ReplyDeleteApam nasi ni mmg sedap kan kak. Naz pun pernah buat dulu.. Tomel2 apam akak..
kak rose, tun dr tahun lepas tgk resepi ni, duk berhajat2 nk buat.. smp skrg x buat2 lg.. haha
ReplyDeletekak Rose...bestnya ada apam kaler2...mesti sedap ni...:)
ReplyDeletejelesnyer kak...semalam saya cuba gak buat, tp satu pun tak menjadi..huhuhu..kena berguru ngan akak ni, boleh ke??
ReplyDeleteoooo apam beras dari nasi yeaaa...camtu leh le buat pasal nasi sy pun selalu gak berlebih ni nk kena beli acuan yg comel2 dulu ni..tq kak rose!!
ReplyDeleteNaz, rezeki cik ts nampaknya... tomei je sbb buat dlm acuan lompang!
ReplyDeletetun, apa lagi, kalau ada nasik lebih tu bolehlah mencuba...
ReplyDeletecik cek, kaler2 tu saja bagi cantik dimata dan sedap di molot!
ReplyDeleteNoorma, kak rose pun berguru dengan sifu2 masak yg terra2 tu... alhamdullilah menjadi!
ReplyDeletect noarizah, nasik lebih x baik membazir kan... guna acuan lompang jer tu..
ReplyDeleteLaaaa selama ni orang buat Apam Beras tu guna nasik ker? Bukan guna tepung beras eh? Alahai... saya memang tak pernah buat, langsung tak pandai masak. hehehe
ReplyDeleteSungguh comel Apam Beras tu! Saya suka!
Pilihan 1: Menapis Cerita...
sedapnya apam..lama tak buat apam ni..memang gebus dan lembut kan kak...nieza pun suka:)
ReplyDeleteazie, guna nasi dan tepung beras jugak...kka rose pun baru belajar je!
ReplyDeleteNieza, ramai yg suka apam nih... cicah kelapa... oh! heaven kan?
ReplyDeletememang suka kuih apam ni x pernah buat lagi tgk mcm senang aje nanti klu aa masa nak cubalah ikut resepi cik rose nie, tq.
ReplyDelete