Thursday, July 21, 2011

Apam beras, lagi...

menu untuk minum petang ni dah siap.... ni sebenarnya kes nak selamatkan nasik yang dimasak tp x de sapa nak makan! kesian kan.... amiklah secawan dan buat apam ni dan yang selebihnya cik ts yang kenyang. akceli semalam dah lepas masak tu kak rose g ke woksop di Nilai nun... amik keta yg sakit dah lebih sebulan dah tersadai kat sana.... masa g collect keta tu semalam mmg banyak la yg x puas ati, mekanik tu buat keja macam x bersungguh2 je.... banyak sangat yg kena touch-up semula dan kak rose n hubby kenalah tunggu sampai selesai... balik dah senja terus g makan kat luar dan sudahnya nasi terbiar x termakan.... so jadikan sesuatu yg boleh mengurangkan pembaziran..... resepi asal oleh cha@Myr, tp kak rose buat separuh adunan je, tu pun dapat banyak... penah wat dulu kat sini.....

Bahan-bahan ( 5 org )
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar (kak rose guna gula putih sepenuhnya)
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. blend nasi dan air sehingga hancur.
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

jemput minum petang semua....

23 comments:

  1. as-salam kak rose
    wahhh!!!comel2nye apam tu kak rose..cantik apam tu berwarna-warni...

    ReplyDelete
  2. salam kak rose..senang nanti jenguk dapur saya ye kak..link akak ada kat sana..i follow...

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam ady, saja buat kecit2... senang nak ngap!

    ReplyDelete
  4. kasih, apa kaler pun rasa ttp sama... lembut sangat!

    ReplyDelete
  5. nasya, tq singgah kat sini.... kak rose dah folo u jugak..

    ReplyDelete
  6. rajinnya akak..mcm kaler ada..suri cukup suka ngan apam beras..dulu dan kini huhu

    ReplyDelete
  7. suri, kak rose pun suka...sllu buat apam guna resepi ni... best!

    ReplyDelete
  8. Kak Rose, cik ts akk sampai kenyang ye mkn nasi putih.. Hehehe..
    Apam nasi ni mmg sedap kan kak. Naz pun pernah buat dulu.. Tomel2 apam akak..

    ReplyDelete
  9. kak rose, tun dr tahun lepas tgk resepi ni, duk berhajat2 nk buat.. smp skrg x buat2 lg.. haha

    ReplyDelete
  10. kak Rose...bestnya ada apam kaler2...mesti sedap ni...:)

    ReplyDelete
  11. jelesnyer kak...semalam saya cuba gak buat, tp satu pun tak menjadi..huhuhu..kena berguru ngan akak ni, boleh ke??

    ReplyDelete
  12. oooo apam beras dari nasi yeaaa...camtu leh le buat pasal nasi sy pun selalu gak berlebih ni nk kena beli acuan yg comel2 dulu ni..tq kak rose!!

    ReplyDelete
  13. Naz, rezeki cik ts nampaknya... tomei je sbb buat dlm acuan lompang!

    ReplyDelete
  14. tun, apa lagi, kalau ada nasik lebih tu bolehlah mencuba...

    ReplyDelete
  15. cik cek, kaler2 tu saja bagi cantik dimata dan sedap di molot!

    ReplyDelete
  16. Noorma, kak rose pun berguru dengan sifu2 masak yg terra2 tu... alhamdullilah menjadi!

    ReplyDelete
  17. ct noarizah, nasik lebih x baik membazir kan... guna acuan lompang jer tu..

    ReplyDelete
  18. Laaaa selama ni orang buat Apam Beras tu guna nasik ker? Bukan guna tepung beras eh? Alahai... saya memang tak pernah buat, langsung tak pandai masak. hehehe

    Sungguh comel Apam Beras tu! Saya suka!


    Pilihan 1: Menapis Cerita...

    ReplyDelete
  19. sedapnya apam..lama tak buat apam ni..memang gebus dan lembut kan kak...nieza pun suka:)

    ReplyDelete
  20. azie, guna nasi dan tepung beras jugak...kka rose pun baru belajar je!

    ReplyDelete
  21. Nieza, ramai yg suka apam nih... cicah kelapa... oh! heaven kan?

    ReplyDelete
  22. memang suka kuih apam ni x pernah buat lagi tgk mcm senang aje nanti klu aa masa nak cubalah ikut resepi cik rose nie, tq.

    ReplyDelete