semudah namanya.....buat nyer senang dan bahan pun ciput je.....sedap.... but to me it is a bit dry, x cukup moist...... mungkin sbb kak rose guna margerin (instead of butter)..... 1st taim try wat kek guna majerin..... it turn out a bit dry dan teksture nya agak kasar dan berderai.....
Bahan-bahan
 - 1 cawan mentega/margerin
 - 2 biji telur
 - 1 cawan gula
 -  2 cawan tepung (nk pakai tepung biasa blh, self raising blh atau tpg biasa tambah bp pun blh)(kak rose kurangkan jadi 1 3/4 cup je)
 - pewarna dan perasa ikut suka (kak rose guna cokelat)
 
Cara-cara
- putar mentega bersama gula sampai kembang
 - kemudian masukkan telur satu persatu
 - lepas tu bolehlah masukkan tepung
 - bahagikan adunan kepada 3 bekas. Setiap satu letakkan pewarna dan perasa yang digemari. Cth: kaler oren, perisa oren.Kalau xnak letak perasa, letak esen vanilla pun boleh aje.
 - Lengserkan loyang dengan margerin. Letak adunan sesudu demi sesudu berselang. cthnya : mula2 letak sesudu kaler oren, pastu letak sesudu kaler coklat diatas kaler oren tadi, lapis mcm tu je. Hasilnya akan jadi mcm kek saya di atas. x perlu kacau pakai lidi. just letak sesudu demi sesudu kedalam loyang hingga habis.
 - kemudian blh dibakar pada suhu 170 darjah selama 30-40 minit. pepandai le tgk kek tu dh masak blm...cucuk kalau x melekat tu masak lerr
 - selamat mencuba dan merasa. buat kek ni kejap je..simple dan sedap..
 
No comments:
Post a Comment