Untuk Nasi
- 3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
 - 3 ulas bawang putih
 - satu btg kayu manis
 - 4 biji buah pelaga
 - 2 kuntum bunga lawang
 - sedikit butter
 - garam
 - kiub pati ayam/daging
 - 6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)
 
- Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
 - Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
 - Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
 - Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa.
 
- Untuk Ayam
 - 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
 - ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
 - ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
 - 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
 - 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
 - 1 sudu besar Serbuk Kunyit
 - ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
 - 3 ulas Bawang Putih
 - 1cm Halia
 - Sedikit Air
 - 1 sudu kecil Garam
 - Minyak masak untuk menggoreng.
 
- Untuk Ayam Penyet
 - Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
 - Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
 - (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
 - Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.(uwaaaa... kak rose udah lupa sama step yg ini... togel je jadinya ayam tu!
 - Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
 
- Sedikit minyak masak
 - 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
 - 10 biji Cili padi
 - 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
 - 3 biji Bawang putih, hiris
 - 5 biji Tomato, potong 4
 - 5 cm Belacan (kak rose x bubuh, tp ttp umphhh!!!)
 - 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
 - 3 sudu gula merah/secukup rasa
 - (kak rose buat separuh je dari bahan2 ni dan 2 biji je cili api!)
 
- Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
 - Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
 - Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
 - Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
 - Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
 - Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.(kak rose skip yg ni...)
 - Masukkan gula merah dan gaul rata.
 - Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
 




3 comments:
sedapnya mbakkk nasi ayam penyet ni
Sedapppppp... faveret tun dan suami jugak nih.. yg plg penting sambal belacan kene lebihhh
Sedapnya nasi ayam tu....
Post a Comment