Ayam Ungkep~ by Hana
Bahan-bahan
- 500g ayam - dipotong kecil (kak rose guna 3 kpg whole leg)
 - *3-4 biji bawang merah
 - *2 ulas bawang putih
 - *2 sudu makan ketumbar
 - *1 sudu makan jintan putih
 - *1-2cm kunyit hidup
 - *1cm halia
 - *5-6 bijik cili padi - jika ingin ungkep pedas (ikut la kepedasan memasing ya)
 - 2 batang serai - ketuk. kali nih blend@tumbuk jerk skali
 - sedikit air asam jawa@ sekeping asam keping
 - garam
 - air
 
- tumbuk@blend bahan yg bertanda *.
 - panaskan minyak. tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
 - masukkan ayam. tambahkan air sedikit. tutup piyuk@koli. masak hingga ayam masak.
 - masukkan air asam jawa@asam keping dan juga garam. jika suka leh letak serbuk perisa.
 - bila dh agak kering tutup api. hidangkan ngan nasi putih panas.
 

1 comment:
Busu cuti semester ke kakrose..
Ada peneman makan tu kak..
Tapi mama dia pulak pening kepala nak fikir masak apa pulak :D
Macam nak masak utk buka puasa karang jer kakrose, dah lama tak masak ungkep.
Post a Comment