Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, April 15, 2011

Roti jala kaler maler lagi

salam hari jumaat semua..... lunch td masak nasik ngan gulai kari ayam. lama sangat rasanya x masak kari ni n saja buat lebih sikit sbb ada ati nak buat roti jala.... since dah ada botol mayo yg 3 muncung tu, maka roti jala pun jadilah yang kaler maler.... biar pun x secantik sifu2 diluar sana menjala, tp nak jugak buat.....

resepinya kak rose dah penah tepek dulu kat sini, tp x pe sekali lagi kak rose sharekan kat sini ya.....resepi nya kak rose cnp dari rumah nor secubit garam dan resepi asal dari Ummi. terima kasih ya.

ROTI JALA by Ummi

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning (kak rose tambah warna pepel dan biru)

Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.

kaler pepel + kuning..... tp bila dah kehabisan yg kuning, jadilah roti jala kale pepel je...

meh jemput makan roti jala kaler maler ni dengan kari ayam. heyyyyy kenapalah streamyx ni lembab sangat dua tiga hari ni.... bayaran nak kena tepat tapi service macam siput vavi! gerrrrrrammmm!

47 comments:

fashah84 said...

cantiknye kejadian roti jala ni..;-)

Sally said...

cantiknya kak kaler dia...jala pun cantik banget..acuan cmner akak guna ya!.nampak lembut jer rotinya..

Kak Rose said...

fasha, masih keras tangan... serebeh je jalanya!

Kak Rose said...

sally, guna botol mayo yg ada 3 muncung tu...

tun_telani said...

whoaaaa... chanteknyerrr!!!!!!!!!! sayang nk mamam..

Lydia Honey said...

santel roti jala ni..baru teringat kat kepala otak ni tadi nk buat versi kaler..insyallah akan ku cuna

Ummi said...

Assalamualaikum k.Rose...amboiiih cantiknya roti jala dia...rajin dia mengaler-ngaler...lg berselera la org rumah makan eh...

cik cek said...

Meriahnya roti jala kak Rose....ceria...

Lyza said...

canteknyerrr kak rose..rajinnya akak..i likee..

~Norul Mas Hana ~ said...

Kak Rose...cantiknya jalaan...hihih

Mas said...

cantiknya roti jala...
warna warni...

Kak Rose said...

tun, nak simpan dalam gobok je kang basi .. x dapat lak nak makan!

Kak Rose said...

Lydia, saja nak bagi kelainan... rasa ttp sama jer

Cendana Kasih said...

waaa...cantik... lagi berselera nk makan..nk kena cari gak ler botol mayo tu...

Kak Rose said...

Ummi, tq for the recipe... saja tambah kale2 tu...bg cuci mata sket

Kak Rose said...

cik cek... nak menceriakan hari yg hujan diluar... tp panas dlm rumah ni!

Kak Rose said...

Lyza, nnti kalau rajin leh cuba buat kaler2 ni...

Kak Rose said...

norul, masih belajar menjala... serabai gak kejadiannya

Kak Rose said...

Mas, warna warni, yg penting sedap kan....

Kak Rose said...

Noorma, botol tu kak rose bli kat kedai runcit jer... cari kat 100 yen asik x de stok je!

cikwawi said...

cantiknyaaaaa roti jala ni....

kasihredha said...

suke nya tengok colour tu...sweet sgt
kak rose...mana nak cari botol mayo yang ada 3 muncung tu? saya dah cari2 tapi tak jumpa :)

bintangjauh said...

Salam kak Rose, ya ampun jelitanya itu roti jala ... buat kempunan lagi ..! lama juga Ratna menatapnya terlalu terpukau dek kehalusan buatan tangan kak Rose, pandai kak Rose me-vogue kan itu roti jala, bravo !

Salam manis manis madu.

Kak Rose said...

cikwawi... cantik n sedap cicah kari ayam. hmmmm

Kak Rose said...

kasih.... taruk je kaler yg ada bagi cantik... cuba2 kasih cari kat kedai runcit, mana tau ada sbb kak rose pun bli kat kedai runcit jer..

Kak Rose said...

Ratna, kempunan lagi ya... x pe la dapat jugak menatap gambarnya...

salam manis dan bonsoir untuk ratna sekeluarga yg jauh.

hani said...

kak rose,
menarik betul la roti jala akk tu...suke

K.Nor said...

k.rose.. nor rasa dah cantik tu.. apa kata time menggulung tu, k.rose terbalikkan jala tu. gulung sebelah satu lagi. baru yg licin tu duk disebelah luar..

noorsafone said...

salam kak rose
colorful roti jala..good idea.
cantik2.

Nieza said...

tu diaaa cantiknya jala kak rose....sayang lak nk mkn ni..hehe

Kak Rose said...

hani, kalau suka nnti cubalah wat cam ni ya.

Kak Rose said...

Nor, tima kasih pd cikgu jugak... tahnks for the tips, nnti len kali leh gulung tebalik lak..

Kak Rose said...

Nieza, dah selesai masuk dalam pewooot... x leh la nak tengok je kan?

Kak Rose said...

noorsafone... tu le cikgu ajar buat kaler2 gitu. cantik kan. x lah asik kaler kuning tu je.

iNtaN lIaNa said...

wow!cantik nye...menyeleraknan....

Ribbon Clown said...

Cantik.. senang nak impress guest kalau wat makan2x.. :D

Kak Rose said...

Intan, cantik dan sedap... kenyang makan!

Kak Rose said...

Ribbon Clown.... mmg betul, tp leceh sket nak buat kaler2 ni...kena banyak2 sabar

missalongwani said...

hahahhaa...kak rose..kiter samer2 menjala rr ari nih..wani pon menjalan jugak....tp xselawo kak rose punyer rrr..hahahaah

Kak Sam said...

Cantik sangat kak. rajin akak buat.

Kak Rose said...

along, apa ada pada rupa, yg penting sedap kan.

Kak Rose said...

Sam, berkenan tengok sifu masak2 tu punya... kak rose pun mencubalah...

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh kak rose....owh pingsaaaaaaaaaaan tgok kejadian roti jala yg santeeeeeeeeeeeeek sunggoh kejadian ini roti kirai...:)

MMM cekciiiiiii you......:)

Kak Rose said...

Waalaikumsalam Ayu... jgn pengsan dulu nnti x de sapa nak jd cikgu kat fitness class tu!

mama_aizarah said...

salam akak..leh post gambo acuan roti jala akak..saya ni baru nak mencuba2 masak memasak ni...ilmu sangat-sangat cetek...cantik banget jadinya!!

Kak Rose said...

mama_aizarah, akk rose dah sharekan bentuk botol acuan roti jala tu... harap dapat membantu ya! sori x dapat masuk ur blog... private je ker?

su3 said...

Salam Kak Rose,
Nak mintak izin, nk copy gambar roti jala akk ni bole x??