Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, April 12, 2011

Minum petang dengan keledek kaler pepel

salam semua.... memalam kak rose nak postkan entry minum petang td.... keledek kaler pepel ni kak rose bli punyalah mahal rm6/kg... bli 2 biji je pun dan sekilo lebih...tp sayang sungguh yg sebiji lagi tu dah buruk, banyak hitam2 bertompok2.... maklumlah bli kat pasar malam, x de la tengok sangat keadaan keledek tu.... bila balik rumah.... ishhhh.... x de rezeki la tu kan. nasib baik yg sebiji ni ok jer.... lembut sangat, rasa terubat jugak lah hati bila dapat makan keledek goreng yg lembut ni....

makan cicah dengan sambal kicap.... stail orang jawa johor, kalau makan gorengan cam ni mesti ada sambal kicap. barulah ada ummmpphh! dan x lupa nescafe kosong panas2....

21 comments:

fashah84 said...

mengancam sungguh colour purple nye...

noorsafone said...

sila amik award utk follower kt storyofmama ok..tq.

K.Nor said...

nor suka keledek purple.. sedap! buat kuih macam2 boleh dgn keledek purple ni kan, cantik jer hasilnya

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Kombinasi warna yang menarikkan. Takde le duk tengok kaler coklat je. (hehehe takde kaitan pun)

cik cek said...

Musim keledek purple skrg ni agaknya...tapi ptg tadi tanya keledek purple ada lagi tak...tak ada dah...bermusim....
Ingatkan buah2 je ada musim...keledek pun sama gak...
He ...he apela cek ni dok bebel...
Upss...sorry kak rose...tak leh tgk purple kolor ni...cantik sgt....

Nieza said...

wahhh terguda saya mlm2 singgah dapur akak ni....cantik colour purple sukanya saya tgk kak ..mana nk pi cari keledek tu kat sini ni...hehe

Yat Maria said...

Kak Ros

ishhhh ni yg sedap nih...cicah ngan sambal kicap!!!!

Cendana Kasih said...

waaa...cantik kaler keledek tu..tak pernah beli lagi..tp kalo kerepek pernah la makan..tak tahan tgk cili kicap tu...

Sally said...

emm kaler dia dah rupa macam kaler buah kundang kan..kuning+purple..kak ni keledek japanese tu ker local punya?..

izahdaut said...

cantiknya..sedap ye buat goreng.nak merasa jugak

Kak Rose said...

fasha, masa bli tu ingatkan isi putih je, sekali potong tu dia... pepel!

Kak Rose said...

noorsafone, tq. nnti kak rose g amik ya...

Kak Rose said...

Nor, mula duk pk nak wat apa ngan keledek pepel ni, ada tengok wat koci pun cantik gak... tp yg sebiji tu dah korban cik tong yg dapat... sebiji ni goreng je la...

Kak Rose said...

Sam, kaler2 yg ceria. sekarang keledek pun ada berkaler2 gitu!

Kak Rose said...

cik cek, aik.... keledek pun ada musim gak? mmg cantik kan kaler pepel tu!

Kak Rose said...

Nieza, malam ni dapur cuma ada keledek goreng jer... x masak nasik pun!

Kak Rose said...

Yat, johor la katakan...gorengan cam ni mesti ada sambal kicap tu. sedap!

Kak Rose said...

Noorma, kebetulan je bli kale pepel ni... mmg cantik kan!

Kak Rose said...

Sally, ni local punya...

Kak Rose said...

izah, mmg sedap. lembut sangat. rebus setengah masak dulu pas tu goreng. best makan ngan sambal kicap tuh!

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

dah lama xpekena keledek pepel ni...mak oii! dah rm6 skrg...dulu rm3 jer sekilo tupun dah rasa mhl sgt...keledek ni mmg sedap...saya biasa buat cek mek molek pakai keledek nih...nti boleh try resepi kak rose pulak lps ni...^__^