Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, April 7, 2011

Sotong masak kunyit ciliapi

haiyaaaa... ni ali ada manyak kilija kena settlekan.... first g pasar, pas tu g tesco lak bli barang dapur sikit dan bekpes kat Ali corner kat tesco tu.... nak makan roti telor.... tp yg dapat macam roti yg dah dah pre cook gitu... keras kejong dan sejuk semacam... so mintak tuko yg baru. masam je waiter tu kasi tuko... barulah ada rasa roti telor yg baru masak!....gebus dan panas2.... dah abes bli barang tu g bank pulok, bank-in kan duit bulanan untuk mak n pak di kg, juga untuk MILyang jauh, yang ni abang yg wat kak rose ikut jer.... jadi peneman.... maklumlah akauntan rumah tangga. (eh! ada ker jawatan ni?....) x kisahla kan.... asalkan setiap bulan tanggungjawap ni x dilupakan....

dah settle suma terus balik rumah dan masak.... resepi sotong ni godeh kat rumah nor secubit garam.... sedap dan harum je bau daun kunyit tu, tp kak rose buat x lah pedas berapi, nnti x termakan lak sbb kak rose mmg x tahan pedas.... meh tengok resepinya yg kak rose cnp dari rumah nor tu. mekasihya nor, len kali nak cuba buat guna udang lak macam yg nor suggestkan tu...

SOTONG MASAK KUNYIT CILI API
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
400gm sotong
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit

3 biji bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
5 biji cili api merah dan hijau ~ dihiris
1 helai daun kunyit ~ dihiris halus
perahan limau kasturi/nipis
garam & sedikit gula
minyak
(kak rose tambah capsicum hijau... rangup jer krup krap...)

Gaulkan sotong dgn garam dan serbuk kunyit.
Panaskan 2 sudu besar minyak dan goreng sotong 1/2 masak.
Angkat dan ketepikan.
Panaskan 3 sudu besar minyak dan masukkan bawang merah dan bawang putih.
Goreng hingga kekuningan dan masukan cili api dan daun kunyit.
Goreng hingga wangi dan masukkan sotong, garam dan sedikit gula (jika suka)
Masak hingga sotong masak (kalau terlalu kering boleh lah dimasukkan sedikit air)
Masukkan perahan limau kasturi/nipis dan padamkan api.
Kacau2 hingga sebati.
Angkat dan hidangkan.

4 comments:

Ayu Safieza said...

Owh....sutun.....lamenya la tak jumpa yg segar2 mcm ni kat sini....

MMm kak rose, sesekali makan goreng simple2 mcm ni sedap kan.....err...ari ni berapa K steps:P?

izahdaut said...

simple dan sedap. ari tu saya masukkan kacang pea kali..sedap

Kak Rose said...

Ayu, yg ni pun x brapa segar... kalu duk tepi laut mesti dapat yg segar2 baru naik tu... bestnya...

ari ni kasi cuti itu kaki pas 3 hari berturut2 jln about 7km/day...boley cam tu?

Kak Rose said...

izah, tu yg masuk je apa yg ada.... so simple masaknya yet soooo sedap!