Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, April 1, 2011

Apam cokelat

ni kuih wat minum petang tadi.... cari resepi yang paling senang nak buatnya....dan jumpa resepi apam ni kat rumah izah.... semua main lebur sekali dalam mixer dan putar.... dah siap adunan tinggal nak kukus jer.... tp sayang apam ni malu2 nak senyum, banyak yang x terbukak mulut langsung daripada yg tersenyum lebar!... ada bebrapa biji jer yg nak senyum dengan kak rose ni.... tp apam ni memang sangat lembut n gebus.... moist lagik!

izah, izinkan kak rose cnp resepinya kat sini ya.... dan terimakasih banyak2 pada penyumbang resepi yg mabeles nih...

Apam cokelat by Alma MyR

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
1 biji telor
1/2 sudu kecil soda baikabonat
1 atau 2 sudu besar serbuk koko (kak rose letak 2 sudu besar)

Panaskan kukusan sehingga mendidih
Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah gunakan blender
Masukkan dalam acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit
sedap dimakan panas..... sangat lembut!

10 comments:

~Norul Mas Hana ~ said...

nampak sangat sedap...anak2 mesti suka nih.. =)

Nieza said...

wahh menarik....suka apam cekelat ni kak...jom tukar ngan kuih cakoi saya...hehe

mekar said...

Slmt malam kAk,

Saya ada pegi kelas masakan ada ajar cara buat kuih ni. tp tak penah buat sendiri lagi

bintangjauh said...

Salam Rose, ya ampun ..tertanya-tanya diri ini gimana Rose punyai masa menyediakan semua masakan itu, kiranya setiap hari pasti ada saja yang dipaparkan.

Hairan betul Ratna, boleh ber-alkisah gimana harian Rose dirumah?

Maka itu Ratna sering tidak kesempatan memberi komentar, walaubagaimanapun Ratna adore menatap kesemua entry Rose itu seperkara lagi Ratna sering tersenyum sorang-sorang dek kerana cara Rose berseloroh, bersahaja dan natural sungguh.
Salam manis madu.

izahdaut said...

kak roseeee....
best memang best apam neh.mcm kek coklat pun ada kan.tapi gebu2 mcm apam. sedap sedap...dah bersila neh, ada lagi ke apam yang belen belen.hehe

Kak Rose said...

Norul, rasa macam kek pun ada gak.... sedap!

Kak Rose said...

Nieza, kak rose dari dulu tingin nak buat kuih cakoi ni... tp m banyak sangat. meh la nato sikit kat kak rose ni....

Kak Rose said...

mekar, resepi ni senang sangat.... kedebum semua sekali n menjadi lak tu....ni pun first taim buat!

Kak Rose said...

Ratna, kak rose ni SAHM.... stay at home mother, jd mmg banyak masa, anak dikolej, jd seharian masa banyak habis didepan komputer jer....

apa yg dipaparkan itulah yg kak rose masak hari2... sempoi2 pun kak rose tepek jugak kat sini... jangan gelak ya!

Kak Rose said...

izah, macih share resepi yg senang nih... mmg sedap mcm kek lak! meh, ada lagi ni... td sambung wat sarapan lak!