resepinya kak rose cnp dari rumah Yat, yg asalnya dari bro Rozzan, tq to both of u kerana resepi nya ya.... dulu pernah buat, tp guna resepi lain kat sini....
Abok2 ~ Source : Bro Rozzan
Bahan
250 gm sagu
220 gm kelapa parut putih
180 gm gula melaka (dipotong kecil-kecil)
½ sudu teh garam
beberapa helai daun pisang berukuran 16 x 28 cm
Cara
Sagu biji dicuci dan ditoskan. Kelapa parut dan garam digaul rata. Masukkan sagu biji dan gaul lagi hingga semuanya rata. Bentukkan sehelai daun pisang seperti kon dan isikan satu sudu makan adunan sagu. Tekan perlahan dan letakkan di atasnya sedikit gula melaka. Kemudian timbus dgn dua sudu makan adunan sagu. Tutup kon dgn melipat kemas daun pisang. Semat dgn lidi supaya teguh dan mampat. Ulang sehingga adunannya habis. Kukus hingga masak.
18 comments:
Kak Rose...kuih mak kita buat masa cek kekecik dulu...skrg ni cek pun tak penah buat...hu hu...anak2 tak berapa gemo...sedap pulak tgk kuih ni....teringin pulak nak buat...copy resepi dululah kak rose...
Salam, kak Rose mmg sdp kuih ni fv tu kuih yg ada sagu..abah/mak saya mmg suka kuih lama2 camni..mkn time bulan posa sdp gak kan mcm teruja jeeee...
Along pun suka kuih ni tapi bab kelongsong tu malas sikit, dah lama tak buat tangan pun keras kedung...hehe.
sedapnya tgk kuih ni kak Rose tak pernah buat lagila...tak reti sama nk balut kuih tu la.pandai kak rose buat ni cantik jer.
Assalamualaikum...
tak pernah makan pun. Nampak cam best je. Kak kukus berapa lama erk?
sedapnye...missed the kuih so much...
nak buat...mcm cik cek, anak2 tak suke...
nak beli...kat mane...tak nampak ade orang jual..
akak.. senang ke nk buat kelongsong die tu? pas tu mmg kena kemaskn dengan lidi ye? klu tak nanti terburai ye kak?
cik chek, mak kak rose pun suka gak buat kuih ni... maklumlah kat kg banyak daun pisang...
sheila, mmg sedap kuih2 lama ni, pd yg suka la... time x posa pun sedap gak makan!
Along, mmg kakau tangan macam kak rose ni mmg x jadi la kelongsong tu... herot merot jadinya..
Nieza, kalau susah sangat masuk je dlm bekas kecik2 n kukus... janji dapat makan kan..
Sam, kalau suka nnti leh la mencuba... kukus kejap jer -+15mts ..
CuteOven, ala ciannya.... cubala, buat sikit jer dulu... tp x berbaloi kan kalau takat sorang je nak makan...
izah, buat org yg keras tangan macam kak rose ni mmg susah le nak mbuatnya...x de lidi kak rose belasah je guna stapler... tp bahaya, izah ada anak kecik! jangan ikut cam kak rose ya!
Salam kak Rose, ya ampun ini kuih me-flash back kan kembali semasa membesar dengan Moyang Ratna, kempunan dibuatnya pabila menatap kuih kukus abok kak Rose ..bagi Ratna kelongsong kak Rose cantik tidak ada salahnya .. sedang elok cantiknya.
Bila dikaji bahan nya - senang dibuat dan dicapai-capai ..apa kata ..kak Rose pandai buat Ratna mengidam ..!
Salam manis manis madu.
salam..semalam kt tempat keja ada kawan bawak kuih ni utk potluck..sedap..hari ni dah ada resipinya..tq kak rose..manu tahu ada masa suri leh belajar buat
Ratna, kalau dekat boleh kak rose hantar sepiring buat hilang kempunan.... tp kan bahan pun mudah je, tentu Ratna boleh mencuba satu hari nnti ...
suri, kalau gitu samalah kita semalam dapat makan abuk2 ni....selamat mencuba ya..
Post a Comment