Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, April 19, 2011

Medical check-up

dah dua tiga hari rasa x sihat …. macam demam jer…. tp x la teruk sampai melepet gitu…. so ari ni buat check-up kat SDMC… sepetang berkampung kat situ…. appointment pukul 2 tp dapat jumpa doctor pun dah 3pm lebih…. punyalah ramai pesakit nak jumpa specialist ni…. buat check-up biasa jer pas tu doc tu suggest buat mammogram n ultrasound sekali…. terus buat je la since doc dah rekomen kan…. kira ni kali ke tiga buat mammogram ni tapi yg ultrasound tu ni first time buat…. bila tannya doctor, katanya to get the best result, kena buat dua2 sekali…. rupanya that mammography can detect only about half of all breast cancers in women with dense breast tissue. Dengar pun menakutkan….. sllu yg kita disarankan buat hanya mammogram jer…. so by combining a mammogram with ultrasound, the success rate jumps to about three quarters. Alhamdullilah, result pun dah dapat n pass with flying colors! Syukur sangat2… prevention is better than cure kan…. so kepada adik2 diluar sana, buatlah pemeriksaan sebelum terlambat!

esok pagi2 nak ke Pendang, amik anak bujang dah habis matrik dan pas tu bercuti2 mesia kat Penang lak…. until then, bye!

8 comments:

cik cek said...

Alhamdulillah...legakan kak rose...

Cek paling takut nak buat Medical Check Up...seram sejuk...bila la nak buat ni...hu hu.

izahdaut said...

kak rose..
ba nk gi check up ni ketaq lutut dengaq..
alhamdulillah ye kak rose...
dan selmt ronda2 penang!!

Nieza said...

bagus kat Rose check tu...kena selalu buat routine checkup kalau berumur 40thn keatas tapi kalau yg dibawa umur tu kalau dapat buat lagilah bagus. bte selamat jalan ke Penang yer kak Rose...kalau mkn sedap2 tu ingat sama kat saya...haha rindu nk blk Penang juga...:)

Kak Rose said...

cik cek.... pas buat check-up demam pun ilang....takut agaknya!

Kak Rose said...

izah, ketaq pun kena wat gak.... kalau x tau lg susah ati nnti! izah pun baru balik dr penang kan?

Kak Rose said...

Nieza, masa nak g sempat demam lg... hihihi. takut!

nnti kak rose makankan ckt kat padang kota tu untuk nieza sekali ya...

tun_telani said...

Semoga sihat sentiasa kak rose.. tun dh lama x wat medical check-up.. tp kalau blood glucose dan bp tuh blh je check sendiri kt umah kalau ada alat dia. nnti iA bila dh masuk 40 wat mammogram n ultrasound (fuhh lama lg tuuu)..

Kak Rose said...

tun, bp kak rose pun cek sendirik jer...tp yg .... tu suma kena g doktor ler...

muda2 pun leh gak buat check-up tu kalau ada family yg ada history of cancer.... just 2 make sure...