Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, April 27, 2011

Labu air tumis bersama suhun

sayur tengahari td yg sangat sempoi. hari ni punyalah awal masak sbb ada janji dengan tenant nak tengok rumah yg disewa... nak gantikan cermin tingkap rumah tu.... nasib baik kontrektor tu sampai bila kak rose dah siap masak, terus bawak dia perdi tengok rumah tu.... ambik ukuran, 2 tingkap tiga panel dan 2 lagi 2 panel.... quotation x dapat lagi sbb katanya aluminium baru saja naik harga pada bulan lepas.... agak2 brapalah agaknya nak gantikan tingkap cermin tu ya?

dah siap suma balik rumah tinggal nak ngap je...goreng 2 keping ikan kurau dan buat sambal ikan bilis tumbuk... cukuplah lauk simple untuk lunch tadi... resepi sayur ni amik kat Myr oleh kakbesah.... mekasih ya dan kak rose nak sharekan kat sini tuntuk rujukan dilain kali..

Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • sebiji kecil labu air (pastikan ia muda) - buang kulit dgn pengupas timun & dipotong dadu.
  • setengah cekak suhun @ so'un
  • semangkuk kecil isi ayam(hiris nipis) @ udang basah (kak rose gantikan ngan pati kiub jer)
  • 7 biji bawang merah,5 ulas bawang putih & 2cm halia muda - dihiris
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam, 1/2 senduk minyak utk menumis

Cara-cara

  1. panaskn minyak,tumis bahan2 hiris hingga wangi lalu masukkan ayam.goreng hingga ayam layu lalu masukkan 2 mangkuk air.
  2. biar mendidih seketika utk lembutkn ayam pastu masukkan labu air.biar mendidih 3 minit lalu masukkan suhun. masukkan juga serbuk lada hitam. garam & secubit gula.biar mendidih seminit,tutup api dapur & tutup rapat periuk dlm 5 minit utk empukkan labu. kemudian renggangkn tutup periuk utk elakkan labu jd lembik.
  3. bolehlah dihidang panas @ sejuk..

1 comment:

mamawana said...

Suka, suka, suka, sedapnyerrrr