aissshhh melalut panjang lak... nak citer pasal cucur bilis yang sangat lembut wat sarapan pagi ni... cucr bilis kembung yg x mengembung.... mungkinkan sbb kak rose perap sekejap sangat... dah lapo x sabar nak tunggu dah! gigih menumbuk pepagi wat sambal kicap untuk nak cicah ngan cucur ni... meh tengok resepi yang kak rose cnp dari Myr oleh sofinar ni... mekasih ya...
Bahan-bahan ( 5 orang makan )
- 300g tpg gandum
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil yis mauripan
- 1/2 cawan ikan bilis
- 1 labu bwg besar
- 2 pokok daun bawang
- 1 1/2 cawan air
- taugeh jika suka
- garam secukup rasa
- sedikit serbuk kunyit (tercicir lak yg ni.... aishhhh!!!)
Cara-cara
- blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur
- gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit
- jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili
7 comments:
hmm..biasanya kalau wat tak pernah letak mauripan..boleh cuba ni...
uwahh.. mkn cucur pn ngan sambal kicap.. mmg jawa sejati nih.. hehe
bagus nih...nti boleh cuba...^__^
nazrah, dengan mauripan lembut sangat jadinya... dah sejuk pun lembut lagi!
tun... he he he jawa la katakan
Izan, cubalah untuk minum petang pun ok gak
Saya buat macam ni juga tapi saya masukkan HOT DOG potong nipis-nipis macam duit tuh....budak-budak memang suka...saya punya main ingredients: carrot parut, hot-dog, dan celery potong kecil-kecil (belah-belah dan hiris), (telur ayam, ikan bilis, bawang --> BLEND)+ kucai...
Post a Comment