resepi asal gunakan daging - daging kandar la kan, tp telah ditukar dengan ayam oleh nduk hana... x pe len kali nak try guna daging plak. resepinya kak rose penah tepek dulu kat sini, dan sekali lagi kak rose share kan kat sini kalau ada yg nak mencuba nnti....
Bahan-bahan
- 1/2kg ayam
- 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
- 2 sudu besar kicap pekat maggi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
- 1 labu bawang besar(dimayang)
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- Kulit kayu manis dan bunga lawang
- sedikit daun kari
- garam dan perasa
- air
- (kak rose tambah 1tsb serbuk cili)
- Ayam dpotong dan dbersihkan. ketepikan.
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- Masukkan ayam dan air. masak hingga ayam empuk.
- Masukkan garam dan perasa.kacau lagi dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
12 comments:
Kak Rose...
Menu Ayam cam ni ...makan ngan nasi Beryani..Nasi Minyak ke sedap ni...alaaa...nasi putih pun bolehla....:-)
kak rose..mas dah try daging kandar tu..memang best...
nanti nk try ayam gak la...
cik cek, layan ngan nasik putih jer. sempoi kan.
Mas, kak rose lum try ngan daging. nak kena cari yg daging batang pinang tu ya?
sedapnya!! teringat kedai nasi kandaq dah ni..hehe
nampak mcm sedap nti saya nak try resepi ni...maceh kak rose...^__^
Nieza, sedap. macam nasi kandaq line clear tu!
Cik Izan.... cubalah. pasti x menghampakan!
kak rose! kak rose! nk tanya nih. lauk ni org makan ngn nasi kandar ke?? nmpk cam sedap je.
Assalam kak rose, ayam kandar belum pernah buat tapi yang daging dah memang sedap rencahnya tu..terasa kemamak annya..
tun, sekarang x de dah nasi kandar tu suma dalam piok jer... hihihi
Ayu, merasa la jadi mama kejap... sapai menjilat jari!
Post a Comment