Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, March 1, 2011

Pass with flying colors

Syukur Alhamdullilah sangat2 dengan keputusan ujian darah ari tu….berdebar jugak masa nak jumpa doctor tu… takut jugak la kan …. maklumlah kalaulah result yang diharapkan adalah jadi sebaliknya. oh! tidak!….. sampai je kat klinik tu dak pembantu klinik tu bagi result….. x sabar nak tengok canmer keputusannya… terutama the cholesterol level tu … x tengok yang lain dah, mata terus tertumpu kat Lipid Profile tu…. LDL cholesterol the most… from 4.3mmol/L tiga bulan lepas dah jadi 2.9 now…. wah hati sangat gumbira sekarang walaupun masih jauh dari minimum range yg sepatutnya ie 1.7 – 3.5 jer… terima kasih pada kengkawan semua yg beri galakan n suggestion camner nak turunkan kadar kolesterol nih…. Dan pada missalongwani yg suggest minum susu omega tu kak rose ucapkan terima kasih baaaaanyak… so pada kengkawan yg ada high cholesterol tu jangan teragak2 nak minum susu n makan oat tu, even the doctor pun nak try macam kak rose buat ni. it’s work… at least for me la…

Dan bila masuk jumpa doctor dia explain result yg lain2 tu….not only for cholesterol test tapi dia buat thorough check. nasib baik semua ok ….. within the range of requirement. only glucose yg sikit tinggi but still within the range, 5.9 out of 3.5 – 6.1! …. so kena berhati2 or kurangkan gula lah ya….(abisla... x leh makan yg manis2 sangat...)

Test lain yg dibuat….

Liver function,

Renal profile,

Glucose,

Electrolytes (ni apa yek? x dan nak tanya…)

Lipid profile,

Full blood count,

Serology (lagi la x tau!),

Hepatitis serology (dah amik dulu… 3 jab tu…. oucchhh!),

Haematology ESR

eGFR….

Wah apalah bahasa doctor ni kan… x kesah tu semua yg pasti ari ni ati sangat berbunga2 dan doctor kata dah boleh makan nasik lemak seminggu 2 kali…. maunya tiap2 hari nnti kak rose belasah nasik lemak! oat n susu ada banyak lagi nihh... harap2 kak rose akan maintain dengan cara pemakanan itew!

tapi apakah?.... balik dari klinik terus je masak... x ingat dah kolesterol tu suma.....

ayam masak bali.... resepi dari nor nganu... (kesian dia kena musibah diakhir Feb, sabar ya Nor) dah penah tepek kat sini...

sayur goreng suma taruh punya.... abeskan apa yg ada dlm fridge sebelum cari stok yg baru!

dan yg ni.... kak rose antar kasi jiran yang kurang sihat dan tinggal keseorangan, hubby keja n anak2 sekolah.... saja kak rose buh cam nasik tapau biar dia makan terus.

11 comments:

missalongwani said...

tahniahhhhhhh!!!yes3!!!akhirnyer berjaya jua...saya pon kene minum jugak rr..huhuhuhuhu

Kak Rose said...

Along, tq soooo much for the suggestion ari tu... yes! akhirnya berjaya!

K.Nor said...

tahniah k.rose.. alhamdulillah.. dah turun ya.. baru2 ni nak gi check sekali lagi gak, tp tak jadi sbb ada masalah kat lab spital :)

Kak Rose said...

sama2 Nor... tu lah badan kita, kita jugak yg kena monitor... buat lah thorough cek, baru puas ati, complete result dia.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

as salam k.rose..balik dr klinik..masak betui2 KAW tuh!hikhik

Kak Rose said...

atie, lupa segala kolesterol tinggi dah! ingat nak makan je.

Nieza said...

tahniah kak...memang bagus minum susu tu dan mkn oat tu...niza pun suka minum susu juga...lama dh tak buat blood test ni dulu masa kat klinik selalu buat sekrng ni nk check pun takut gak mcm2 mkn sejak dok sini...bdn pun dh berkilo2 dah naik..hehe btw semoga kak rose sihat dan maintain yer ngan result yg baik tu..:)

Kak Rose said...

Nieza, tq ya. masa nak g amik result tu mmg berdebar2. takut gak.. nasib baik semua ok... prevention is better than cure kan, so kalau rasa x selesa buat je blood test tu. baru kita tahu badan kita camner. eh...pandai lak nak nasihat orang...nurse lebih tau kan!

Ayu Safieza said...

Kak Rose..alhamdulillah...finally lega kan kak...syukur amat! Smg kesihatan kak rose kekal lebih baik.....:)

Rasulullah galakkan kita berbuat baik terhadap jiran n u did...I do believe you always do...:) Tahniah Kak!

Kak Rose said...

Ayu, rasa lega sangat...at least kak rose tau the condition of my own body! harap dapat menten ngan jalan 10,000 steps/day tu... (tp ari ni dah short of 1050 steps)
x rugi kita berbaik ngan jiran kan... keluarga terdekat kita adalah jiran kita...sama2 kita Ayu.

Papa-NtiQ said...

nampak macam glucose on the high side...5.9....cuba tanye doctor kalu dia bolih recommend kat you Glucobay