Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, March 16, 2011

Karipap inti sadin n kentang

abang makan sampai 10 biji.... sedap sangat la tu!

salam dan selamat petang semua..... sepagi kak rose ngerjakan buat karipap ni.... maklumlah sangat amatur untuk nak mengelim tu memang memakan masa dan dengan kejadian yang x sekata besar, kecil, lonjong.... pendek kata semua saiz ada! tp yang penting inti nya sangat sedap.... dah lama teringin nak buat inti ni tp asik ada tapinye jer... bila pagi tadi gelap sangat macam nak hujan jadi kak rose x lah g briskwalk tu... terus mintak cik google carikan resepi karipap yang ada inti sadin n kentang. bila dah jumpa terus mulakan projek buat inti dan bancuh adunan kulit karipap. resepi kak rose amik dari Myr oleh tun_telani.... macihya, kak rose mintak izin nak sharekan kat sini lak...

Bahan-bahan ( dlm 35biji )

  • 4 cawan tepung
  • 2 sudu besar marjerin (panaskan bersama minyak)
  • 1/2 cawan minyak (panaskan)
  • 3/4 cawan air
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Untuk Inti: 1 tin sederhana sardin
  • 2 biji kentang besar- dadu
  • 1 labu bawang besar- dadu
  • 2 ulas bawang putih- hiris halus/ketuk
  • 1/2 inci halia- ketuk
  • 2 sudu besar cili giling
  • garam/gula secukup rasa
  • 1 biji limau nipis (x de - kak rose ganti ngan asam keping)

Cara-cara

  1. Untuk doh: panaskan margerin dan minyak dlm periuk. tutup api. tengah panas2 tu, masukkan tepung dlm periuk td dan gaul guna garpu (jgn guna tangan, melecur nnti). dh sejuk siket, campur garam n air sedikit2. Uli sampai x melekat di tangan. sedia untuk digunakan. (kak rose simpan kejap dalam fridgedalam 1/2 jam gitu baru guna)
  2. Untuk inti: tumis bawang besar, bawang putih, dan halia sampai naik bau
  3. masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak
  4. masukkan sardin (sekali dgn sos dia)
  5. masukkan kentang dan air yg agak banyak (kene tunggu kentang empuk). sentiasa gaul2. jgn tinggal atas dapur, nnti hangus bahagian bawah.
  6. bila kentang dh empuk, perasakan garam n gula. masak sampai kuah kering. tutup api dn perah limau nipis..
  7. bila inti dh sejuk, blh la buat karipap =) ni yg dh siap.. blh wat frozen karipap.
kak rose buat kecit2 dapat dalam 40 biji kot.... masuk dalam 4 zipper bag ni frozenkan...len kali nak makan tinggal goreng jer! senang kija kan.

16 comments:

Nieza said...

kak rose, saya sgt suka mkn karipap tapi tu la malas nk buat ...haha bagus kan kalau frozen tu boleh ulang mkn byk kali..selalu kalau buat mcm tu gak..

Mas said...

hai salam kenal... sedapnya tgk karipap inti sardin n kentang ni :) sy suka makan karipap tp tak reti nak buat. Mintak izin kongsi resepi ye ;-)

tun_telani said...

yayyyyy~~~~~~~~~ kak rose dh cuba.. thank you akak ^^ nnti akak tlg postkn laporan blh? xde org lg postkn laporan.. sayangggg akak =D

Kak Rose said...

Nieza, kak rose pun suka makan karipap ni, buat sekali banyak terus n frozenkan... senang nak ulang2 makan... peduli itu gumukssss!

Kak Rose said...

Mas, kalau x tau nak kelim guna je acuan tu... mesti jadi punya!

Kak Rose said...

tun-telani... tq for the recipe, dah postkan laporan... first taim tau dapat login kat myr tu!

haniQaseh said...

suka sangat kalau buat apa2 sj menggunakan sardin...sedapnyer tgk...tie pun kalau buat tu mesti byk2 sbb blh frozenkan kuih tu sbb time buat tu bila ada mood rajin la...dah malas pun kalau nak makan kuih tu dah ada kan...

Kak Rose said...

haniQaseh, buat banyak2 n frozenkan... time malas nak wat dah ada benda nak makan kan?

ainnoraini said...

saye baru jer smlm buat karipap tapi intinye kentang dgn isi ayam...

cuti2 sekolah ni kene la buat...anak2 tu lapar aje duk kat umah tu...tapikan karipap saye tu tak ler secantik n jelita karipap ka rose...

janji boleh makan n kenyang dan habis kire sedap la tuuu...

::Azura Rahman:: said...

saya pon cam nieza.. suka bangat makan karipap xpecially kalu kulit tu rangup.. perghh sedap.. tp malas nyer nk menguli dan mengelim.. huhu.. selalu beli yg frozen kt opis ni..

tgk kak rose buat.. terasa cam nk buat sendiri pulak kan.. ekeke.. sekali sekala apa salahnye kan..

Kak Rose said...

ainnoraini, kak rose pun x pandai sangat mengelim...apa ada pd rupa kan... asalkan sedap sudah! untung anak2 mamanya rajin watkan...

Kak Rose said...

Azura, nak kira mmg malas nak buat pun, tu yg sekali buat terus buat banyak2, frozenkan...

betul tu zura, sekali sekala apa salahnya merajinkan diri kan...

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh Kak Rose....

Haaaa pagi dpt brp K jalan2 tu....? Moga istiqomah kak yer....mmmm karipap..bestnye...ayu selalu gak bila wat lebih, frozen kan.....mmmm mudah time dah abis idea for bfast kan?

Kak Rose said...

Waalaikumsalam Ayu.... wa pagi ni jalan more than 10k step... rasa ringan badan tp kaki letih! camner nak ikut cam ayu yg non stop exercising tu?

Ayu Safieza said...

MMM teruje2....oooo tip nye...Ayu pakai baju hok kecik sekali la kat dalam tu....ngeee...so bile tengok ada benjol2 sana sini emang ar sakit atiiii...tu jadi lompat sokmo sana sini...keh3!!!

psst: Kat luar baju besauuuu la.....

Kak Rose said...

Ayu, thanks for the tips.. tp dapat ke nak ikut cam ayu nih! dulu ada ikut Jane fonda for the beginner tu... mmg best... krna carik balik dvd tu.