Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, March 6, 2011

Baby bread pudding

salam hari minggu semuanya....ari ni pepagi selepas balik dari briskwalk tu (ari ni ngelat... jalan x sampai 10,000 steps, short of -+2000 steps...nak balik cepat sbb nak buat puding ni.... alasan apakah?) kak rose buat baby bread pudding ni.... dah banyak kali buat dan lagi dan lagi..... kali ni buat nak bawak g rumah adik kat seremban. resepi amik dari Myr oleh fida... ni kak rose tepek sekali lagi kat sini ya... untuk sapa2 nak cuba kan...

Bahan-bahan ( 6 keping )
  • 2 keping roti putih
  • 2 sb tepung jagung
  • 3 sb gula halus
  • 100 ml susu cair
  • 2 biji telur(guna 1 putih telur saja)
  • 1-2 titik esen vanilla
  • sedikit buah2an campuran/kismis/kurma atau lain2 ikut selera
  • sedikit gula icing untuk tabur atas puding - (akak tk tabur pon)
  • mangkuk muffin - disapu majerin
  • (kak rose buat double the adunan dan dapat 12 keping saiz muffin nih)

Cara-cara

  1. Roti di siat2 kecil atau potong 1 inc. persegi.
  2. Tepung,gula,susu,telur dan esen dikacau hingga sebati.
  3. Masukkan roti dan buah2an campur(akak bubuh kismis aje) ke dalam mangkuk muffin.
  4. Tuangkan campuran susu sambil ditekan2 roti supaya meresap.Buat hingga habis.
  5. Susun mangkuk2 muffin berisi puding atas dulang pembakar dan bakar hingga masak kecoklatan.
  6. Biarkan puding roti seketika dan keluarkan dari mangkuk muffin(hati2 sbb masih panas).Ketika menghidang,taburkan gula icing di atas puding jika suka.
  7. ***Sedap juga klau menggunakan roti berperisa buah2an.

ok.... bye dulu ya, kak rose nak g soromban. nnti balik baru leh g bw. daaaa....

19 comments:

cik cek said...

Kak Rose....jelezzznya kita...singgah je rumah kak rose....macam2 ada...aktif sungguh kak rose ni memasak...dan update blog....ape rahsia ek...
he he...nak sikit baby bread pudding...nyum..nyum...cute mcm baby jugak :-)

tun_telani said...

kak rose.. chomeynyer puding roti tuh.. bak sini 2-3 ketoi..

Mas said...

wahhh...comeinya puding roti tu..

Muzhirah said...

yummy kak rose & cute...boleh buat nie....pinjam resepi nnti yer...

~Norul Mas Hana ~ said...

kak rose...nampak sgt menyelerakan.. =)

eina said...

wahhh...kak rose nak g seremban ekk..bawak baby bread pudding sekali?balik dr seremban singgah rawang ekk..jgn lupe pudding sekali..ekekeke

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh kandaaaaaaaaaaaa...

mmm yummy ...Kak Rose dah balik soromban ker? MM ada lag ke itew baby bread.....mmm nak kene wat ni sbb ada left over loti...:)

Anonymous said...

wah nmpk menarik la...saya mesti cuba..selalu nye org bakar dlm loyang je...

fara dean said...

sedappnya kak..
nak sikit..nmpk myelerakan sungguh!!

Kak Rose said...

cik cek, masak yg beisa2 pun kak rose dok tayang kat sini... tu yd leh update sllu...

Kak Rose said...

tun_telani... meh amik ni ada baki 3 ketoi jer lepas bawak g soromban td!

Kak Rose said...

Mas, comei kan... kalau mas yg buat tentu lebih comel jadinya!

Kak Rose said...

Muzhirah... silakan. kak rose pun kopi resepi dari Myr..

Kak Rose said...

Norul, simple n nice... kalau ada baki2 roti yang nak tamat riwayat tu le la buat!

Kak Rose said...

Eina, dah lajak sampai Shah alam balik dah... so kenalah wat sendirik ya!

Kak Rose said...

Ayu, Waalikumsalamwarahmatulahhiwabarakatuh adindaku....

lef ove loti jangan dibazirkan... buat baby ni..eh baby bread pudding la!

Kak Rose said...

Anon, cuba wat kecik2 cenggini... comei kan?

Kak Rose said...

fara, ada 3 ketui lagi ni... nak wat minum petang lak! meh join sekali.

JiNGGaFRaMe said...

hmmm..sjak tngok kak rose nya bb bread pudding ni..dh kerap sngat buat coz hubby suka sngat..tq kak rose..!!