Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, March 14, 2011

Jemput2 ketam n kubis

wat jemput2 ni tuk minum petang sambil layan hujan lebat dengan guruh dan kilat sekali... janganlah sangkut pulak kat modem... ya lah sejak duk kat Shah Alam ni dah pernah sekali modem terbakar dek kilat yg sangat kuat, nasib baik barangan letrik yg lain x sangkut!.... terpaksalah cari yg lain... sedap melayan cekodok dengan nescafe o panas2 nih.... resepinya kak rose kopi dari rumah hana yg dah nak balik mesia for good. mekasih ya nduk kak rose mintak izin cnp n tepek kat sini...

RESEPI JEMPUT-JEMPUT KETAM & KUBIS
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 11/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan nasi + 1 cawan air - blend
  • setengah genggam ikan bilis (optional nak buh or tak sbb dah ada ketam)
  • 1/2 biji bawang besar kuning - hiris (hana blend skali dgn nasi)
  • 1/3 cawan kubis -hiris halus (kak rose nya kubis kasar2, tu yg berceracak sana sini.....)
  • 5 batang crab stick - potong kecil
  • 1 biji kentang - potong dadu kecil (optional) (kak rose x letak)
  • cili merah - cincang (optional)
  • sedikit air lagi untuk bancuh
  • garam
  • (kak rose tambah sebiji telor)
Cara-cara
  • Blend nasi dan 1 cawan air... Masukkan ke dalam mangkuk dan campur bahan2 lain.
  • Masukkan lagi air sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh di jemput.
  • Panaskan minyak. Jemputkan adunan sejemput demi sejemput ke dalam kuali dan goreng hingga keemasan.
  • Hidangkan dengan sos atau sambal pilihan.

makan dengan sos lebihan buat untuk cicah popia goreng ari tu.... hmmm sedap!

tengah mengadap cekodok dengan nescafe panas2, jiran lak datang anta kuih ni.... cucur badak dan keria yg comei2. rezeki lagi....

14 comments:

Nieza said...

assalammualaikum kak rose, wah sedap layan cucur tu...murah rezeki tu...mcm2 cucur ada..:)

Belalang Hijau said...

huih!

meleleh dah air liur tgk pic atas tu...
jap g nak paksa mrs.belalang buatkanlah...

hee

Kak Rose said...

Nieza, rezeki jangan ditolak.... orang memberi kak rose merasa... sedap. macam2 cucuq ada!

Kak Rose said...

Pak belalang, buat jangan tak buat nnti meleleh air liuq!

hana said...

salam mbakyu... makasih yo atas doa ne... enteni nang prt rojo yo! kapan2 insyaallah aku tekan! hihihi

besok nk buat jugak la kak cekodok nih! ngiler pulak ndelok ne..

cik cek said...

Aduhai!....macam2 cucur Kak Rose ni....boleh jugak try....

Kak Rose said...

nduk, parit rojo ya... engkok nek kak rose balik kampong yo tak enteni!

enak lo cekodok e, tapi kubise kok jerabus ngono!

Kak Rose said...

cik cek, cucuq jiran kasi. rezeki kan....

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Kalau le saya berjiran ngan kak rose kan best. Boleh dapat jemput2, cucur badak & keria. Tak yah penat2 masak. Hehehehe mahal le mug nescafe akak tu.

kasihredha said...

salam kenal kak rose
kunjungan balas :)
dah followww

Kak Rose said...

Sam, boleh saja.... dapat bau pun jadi la kan....

mug label mahal!.... hihihi jgn mare, dapat free je

Kak Rose said...

kasihredha, tq sudi singgah n follo jugak!

ainnoraini said...

salam ziarah...selamat pagi..
saye folow kembali...

same la kite ye..tinggal kat shah alam jugak...entah2 berjiran tu...

Kak Rose said...

ainnoraini, selamat berkenalan dan berjiran...