Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, March 18, 2011

Daging goreng berlada

buat ni untuk luncah tadi…. tp buat x pedas pun. bubuh 2 biji je cilia api dan sesudu kecik cili blend, sbb nak ratah gitu jer, takut kang pedas sangat x kuor air mata n hidung masa makan! dah lah kak rose x tahan pedas. jadi kenkawan yg nak mencuba resepi ni ikutlah tahap kepedasan memasing ya…. dan kak rose buat macam nor tu, goreng daging tu sekejap je supaya x keras. sebenarnya daging tu dah masak pun!

Resepi amik dari rumah nor secubit garam yang asal dari rumah hana nun di jepun. (tunggu masa nak terbang ya nduk?) mekasih ya pada anda berdua share resepi ni dan kak rose nak sharekan kat sini pulak ya….

DAGING GORENG BERLADA
resipi : hanamemories.blogspot.com
source : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan
500g daging - rebus empuk dan hiris nipis
serbuk kunyit dan garam
*5-6 tangkai lada merah - bleh campur lada kering
*4 biji cili padi merah - ikut kepedasan masing2
*4 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih - >> semua bahan * kisar@tumbuk agak kasar
1 inci halia ketuk
sedikit jus limau atau air asam jawa
garam dan sedikit gula@perisa (optional)
(kak rose tambah dengan potongan capsicum)

Cara-cara
Gaul daging dengan garam dan juga serbuk kunyit. Panaskan minyak, goreng deep fry hingga garing. Kalau nak goreng basah pon boleh.. tak perlu sampai garing. Angkat dan toskan.
Toskan minyak tinggalkan dalam 2-3 sudu besar.. Masukkan bahan kisar@tumbuk dan juga halia... tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawa@jus limau.. Kacau.. Perasakan dengan garam dan juga gula@perisa. Akhir sekali masukkan daging goreng dan kacau rata. Matikan api.
Hidangkan dengan nasi putih hangat.

ratah gitu jer.... sedap dengan capsicum hijau yang rangup krup krap.... makan sampai x hengat!

3 comments:

hana said...

salam mbakyuu... ngences ndelok dagingmu kak! makasih sudi njajal... curik tulang jap nih lps nih nk potong vontot togeh! yuk kak mangan lakso nyonya bareng2... hihihi

Kak Rose said...

nduk, tengah bw tba2 kilat gedeboommmm... abes suma blackout! nasib baik modem x sangkut! bergelapan sejam jugakla...

adeh... ujan2 ki luwe wai.. ter ne rene lakso nyonya semangkok yo!

AkUiStInI3 said...

kak rose..smlm ada try resepi akak ni..mmg sedap..smpi licin2..tp daging sy keras la akak pas di goreng tu..ada petua x spya dia lembut??