Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, March 29, 2011

Sotong goreng

Salam dan selamat petang semua.... buat sotong goreng tepung ni untuk meratah jer.... sedap tapi sotong ni kecik2 jer sebab..... uuuwwwwaaa…. sotong kak rose tertuko ngan kawan…. dah beli2 tu masuk dalam satu bakul, dah beg plastic suma sama bila kuorkan main amik je asalkan sotong udah le…. bila sampai rumah tengok sotong kak rose dapat yg kecik2 je… yg beso dah terbagi kat kawan tu…. x de rezeki la namanya nak makan sotong beso2 gamaknya….. jadilah sotong goreng ni cenonet jer… dah lama nak makan sotong goreng cenggini, dulu pernah buat tp melotop sky high tu yg x brani nak wat lagi…. tp bila baca petua2 x nak bagi meletpo tu nak jugak cuba lagi sekali…. Alhamdullilah kali ni berjaya menggoreng dengan x de insiden melotp2 lagi.

resepinya kak rose amik dari nor secubit garam yg dia cnp dari rumah Ayu S'pore tu..... terima kasih pd anda ber dua dan kak rose mintak izin nak tepek kat sini ya....

FRIED CALAMARI
source : Ayu S'pore

Ingredients:-
500g sotong
1 cawan tepung gandum
1 sudu baking powder
1 biji telur
sedikit garam & lada sulah
1/2 sudu Italian herbs ~ tak ada stok, ganti dgn serbuk kari
1 sudu kecil paprika (kak rose x de, x letak)
1 sudu kecil serbuk cili

Method:-
Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah. Pukul telur sikit dan masukkan sootng , ketepikan. Gaul tepung, baking powder, garam, lada sulah, italian herbs, paprika dan serbuk cili. Masukkan sotong yg telah digaulakn dengan tepung, salutkankan sotong dengan tepung. Goreng dalam minyak terendam hingga kekuningan.Hidangkan dengan Sos Tatar dan sos cili.

makan dengan sos cili jer...

14 comments:

ijan said...

Salam,
Sedapnye sotong goreng. baru semalam kami pun makan sotong goreng jugak.. takpelah sotong tak besar pun tp segar kan. kami dapat makan sotong frozen aje :D

"CT CoMeL" said...

sedapnyer.....lapo plak tgk nie....

Kak Rose said...

ijan, gitu le duk kat negara orang... dapat yg frozen pun dah cukup bagus kan....

Kak Rose said...

CT comel, kalau ada sotong boleh buat dah ni... kompom x molotop!

Sofya said...

sedapnya nampak..
tambah plak ujan2 nii

Bib Abdul Hamid said...

jeles btl tgk blog masakan nie.. buat perut lapar je.. hehe

Kak Rose said...

Sofya, mmg sedap... cicah ngan cili sos.

Kak Rose said...

Bib, masak yg simple2 jer... asalkan sedap dan kenyang perut!

Ayu said...

Assalam kak rose,
sedapnya nampak sotong kat atas tu..
rasa nak cekup sepinggan tu bawa lari..hehe..thanks to Kak rose for trying & thanks juga for the wishes for Iqram..mudah2han..makbul doa2 auntie rose tu ya..

Kak Rose said...

Ayu, sama2 dan thanks juga for sharing the recipe...

Nieza said...

assalam Kak Rose, wahh sedapnya sotong tu..lama dh tak mkn...kalau dapat ratah gitu jer ni sepinggan tak cukup ni kak..hehehe

cik cek said...

Emmm...sedapnya sotong goreng kak rose....fav anak dara cek ni....tapi ibu dia tak penah nak buatnya....he he...

Kak Rose said...

waalaikumsalam nieza. mmg sedap, len kali kena wat banyak2 baru puas makan!

AkUiStInI3 said...

nmpk sedap la kak rose..sy penah try buat tp mcm x brapa nak gebu la...pastu asik meletop je..ade x cara spya dia x meletup2?