Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, March 31, 2011

Tauhu goreng singapura

Asalamualaikum dan selamat tengahari semua…. hari ni rasa sangat penat dan malas….bila dah lama bercuti dari mengukur jalan pepagi tu, rasa sangat malas nak mulakan balik! dan pagi ni kira paksa diri untuk berjalan dan stat pun dah lewat…. selalu tu pukul 7 dah jalan tp ari ni lewat sangat sbb menunggu sesuatu yg x kunjung tiba. sudahnya stat jalan dah pukul 8.30 pg… jalan kejap je hari pun dah panas…. tp sbb nak jugak jalan sampai 10k steps gagahkan diri jugak la….nasib baik keliling padang tu semua pokok beso2, jadi redup je jalan kat situ…. pas tu sambung pulak kekedai runcit berdekatan…. sbb teringin sangat nak makan tauhu goreng ni…. dan pernah nampak dirumah CMG, pelagi pas dah rehat2 tu mulakan projek la…. tp dek ikut kata cmg lagi pedas lagi kick, sudahnya kak rose yg kepedasan! Pedas sampai kuor air mata tp tetap jugak meratah bersulam dengan coke yg tersangat manis itew!

meratah tauhu goreng singapura yg pedas sampai kuor air mata....

resepinya kak rose amik dari rumah CMG, mat mintak izin nak tepek kat sini pulak ya...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping tahu biasa
1 biji timun, dihiris nipis dan dimayang
100 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap (mat tak celur punnn)
1/2 biji sengkuang, kupas, hiris nipis dan dimayang (ni kak rose x de, gantikan ngan carrot)
4 ulas bawang putih*
5 - 6 biji cili padi*
200 g kacang tanah*
3 - 4 camca besar gula melaka*
3 camca besar kicap pekat*
1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa*
Sedikit air*(*bahan sos kacang)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu. Ketepikan.
  2. Tauhu dilumur dengan sedikit garam, goreng terendam hingga kuning keemasan, jangan goreng lama sangat. Keluarkan dan tos.
  3. Ambil sekeping tauhu goreng tadi. Potong kepada 9 bahagian (bergantung pada saiz tauhu masing2), alihkan ke dalam pinggan, tabur atas tauhu tadi dengan hirisan timun, sengkuang dan taugeh. Tuang sos kacang secukupnya dan hidangkan segera...Makan macam tu pun sedap!!!!!
today's steps..... kalori yg terbakar dah gantikan dengan tauhu goreng singapura ni....

18 comments:

missalongwani said...

kak rose..jgn slalu minum coke yer..bhaya..cepat merapuhkan tulang2...

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh....kak rose......mmmm bangga ngan kak rose ni.....bersemangat waja n now berurat kaki besi dah....

Pesanan Tersayang....:) avoid coke ye kak....ada chemicals addition in it. Sgt2 la alkaline.

K.Nor said...

uish.. cili duk tergolek atas tu... seriau! nak tahu sket, sos lebih ya kak rose :)

Kak Rose said...

Along, tq for the reminder...actually jarang sangat minum pun!

JaSSNaNi said...

masih on diet ye... mcm mane skrg.. dah capai target ke blom?

Kak Rose said...

Waalaikumsalam Ayu, yeah tulang besi urat dawai yg sekejap je dah kepenatan!

Ayu, coke tu pun minum once in a blue moon jer... td tu sbb dah kepedasan sangat... anyway, tq the reminder. really appreciate it!

Kak Rose said...

Nor, tengok cmg nyer lagi banyak golek2, kak rose pun kopi la... sudahnya pedas sangat2!

Kak Rose said...

Jassnani, ari tu dah turun sket, tp bila g KK belasah makan semacam jer dah terkantoi la.. entah bila nak mula balik?

Mat Gebu said...

Sedappnyuaaa kak rose. saya kan dah berapa kali kensel buat. sebab tau goreng licin kena makan dgn sambal kicap...hahaha

♥LOVE2COOK♥ said...

Love ni kejap diet on, kejap off...paling banyak yang off! hehehe :)

Owh betul memikat hati la tofu ni! Love ni hantu tofu!!! Sedapnyeee :)

Kak Rose said...

Mat, kak rose pun suka makan dengan samabl kicap jawa tu... try yg ni untuk kelainan... mmg sedap tp terpedas... pas tu ejas taruk gula manyak2. hehehe

Kak Rose said...

Love, bila dah off mmg makan like no tomorrow dah... 3 keping kak rose makan abes!

izahdaut said...

akak..number tu number step ke number apa? kalau number kalori terbako banyak gilerrr.. hehehe..saya buat cycling pun kalori bako sampai 30 dah pancit.serius tak larat..huhuhu

Kak Rose said...

izah, tu steps no.... kalori cuma 373 jer, jauh 7.6km... masa jalan tu ok je, tp bila dah rehat baru rasa penat, lenguh kaki!

hana said...

salam rindu kakroseee... tauhu goreng mmg sodappp.. la nih urung sempet masak... mangan nang gedei waiee...hihihi....

Kak Rose said...

salam rindu gak... wah dah gesek pipi ngan ummi tp x sempat masak lg ye? mangan neng gedei enak opo ora nduk?

ma'chiks said...

alamak, baru je terfikir cam nak makan tauhu goreng, ada jemput bawang, ada ayam goreng, ada mee sikit, ada timun sengkuang cincang pastu kuah kacang ke or kuah lada manis ke...

Kak Rose said...

ma'chiks, aaaa... dah lengkap tu... tinggal melaksanakan projek dan.... ngap la apa lagi!