Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, March 10, 2011

Baby bok choy with garlic n shrimp

Ari ni kak rose g dentist lagi…. follow-up yang minggu lepas untuk tampal permanent gg yg berlubang tu…. ngilunyer bila doc tu korek balik tampalan yg minggu lepas…. bila dah siap suma barulah rasa lega…. tp x leh makan dalam masa 2 atau 3 jam… ayo yo …. sudah tengahali pewot sudah manyak lapo, sikalang apa macam? tp kena ikut arahan doc tu la kan….. sementara nak balik tu lalu lak kedai sayur2 …. bli baby bok choy jugak baby pak choy… sayur choy-choy je kak rose bli…. mahei nak mampos! rm14/kg ko!.... nak makan, bli jugak la. balik rumah terus godek cari resepi… dan taraaaa….. ni lah baby bok choy with garlic n shrimp..

resepi ni kak rose cnp dari sini... Rasa Malaysia...

Recipe: Baby Bok Choy with Garlic and Shrimp

Ingredients:

4 oz. bok choy mui/baby bok choi (cleaned and rinsed)
1/8 teaspoon salt or to taste
1 tablespoon oil
1/4 cup peeled baby shrimps
3 cloves garlic (finely chopped)

(kak rose add little bit of oyster sauce n lessen the garam)

Method:

Heat up a wok with the cooking oil and saute the chopped garlic until light brown or aromatic. Add the baby shrimps and stir-fry until the shrimps are half-cooked. Add in a pinch of salt to the shrimp, and then follow by the baby bok choy. Quickly stir-fry the vegetables, dish out and serve hot.

Cook’s Notes:

1. Do not overcook your vegetables. They should retain the vitality and crunchiness.
2. Please check out my Chinese greens with oyster sauce recipe

and my big lunch today.... yalah tunggu gg tu set sampai dah lapo sangat.... so jawapnya ialah makan baaaaanyak! a quarter of grilled chicken n sayur tu..... bok choy tu nampak layu tp masih crunchy! sedap pada pewot kak rose yg lapo nih!

nilah baby siew pak choy dan baby bok choy yg kak rose bli tu....

6 comments:

tun_telani said...

uuu... tun sgtttt x suka gi jumpa dentist.. baca pon dh terasa ngilunyer.. aduii..
ps: nk grilled chicken seketoll.. ;)

Nieza said...

alahai ciannya akak.....saya bab jumpa dentist ler yg mengerikan...nk cuci gigi lama dh tak pi rasa ngilu yg tak thn tu...btw mkn sayur ni pun sedap kak ratah gitu jer kalau saya mkn sayur ni..hehe

Kak Rose said...

tun_telani, kak rose x suka gak... tp tiap 6 bulan kena jugak p check... cuci gigi!

Kak Rose said...

Nieza, memula nak jumpa tu rasa ngeri jer... masa menunggu tu bila dengar bunyi mesin dia pun dah rasa seriau... tp camner pun kena g jumpa gak kan..

sayur ni masak lemak putih pun sedap gak kan....

kelleykatz said...

K Rose, trimakasih telah mengepost resipi bok choy ini. Nampak sangat senang, saya pun try copy-paste resipi kakak. Sedap..

Kak Rose said...

kellykatz... sama2 kita share resepi senang nih!