Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, March 8, 2011

Mixed vegetable salad

menu sihat? teringin lak nak makan salad2 yang sempoi cenggini.... lapo je terus kedur dan kedebak kedebuk dah siap. x yah nak masak2 bagai kan... cepat disediakan dan juga cepat dapat makan! itu yg sangat penting buat orang malas macam kak rose ni.... dah lama tengok resepi ni kat blog citarasawan tu, tp ari ni baru nak menjadi.... kak rose mintak izin nak cnp kat sini ya....

Salad Sayur Campuran / Mixed Vegetable Salads

Bahan-bahan
1 batang timun (x de stok lak...)
1 biji tomato
1 biji cili bangala (capsium)
5 kelopak daun salad
2 kelopak kobis unggu
1 ulas bawang putih (parut halus)
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar jus lemon
1 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam

Cara-cara : Cuci, tos dan potong/hiris semua sayuran, gaulkan bersama parutan bawang putih, minyak zaitun, jus lemon, garam dan serbuk lada hitam hingga rata. Hidang bersama mayonnies / thousand island dressing.

close-up cikit.... tengok kak wan nyer ada jagung kan.... cantik n mesti ada rasa manis2 gitu.... kak rose ada stok sweet cream corn je, x kan nak bubuh kan?

and today's lunch... makan ngan ayam goreng ... sekarang dah lapo lak balik.... adoyaiiiii!!

12 comments:

kakchik@ella said...

comelnya salad dan ayam tu. menarik!!

Ayu Safieza said...

mmmm pergh...healthy n so greeeeeeeen.....:) tahniah kak rose.....vangga vangga.......

aidah said...

nampak sedap pulak tengok salad tu. apa2 pun udang masak lemak cili api tu memang kegemaran saya

tun_telani said...

kak rose.. sihat nyer.. malu lak rasa, dh laa arini masak daging ngan santan pekat. muahaha~

Kak Rose said...

A, yes! go green kita... macam kamben!

Kak Rose said...

Aidah, kalau suka nnti bolehlah mencuba....

Kak Rose said...

tun_telani, apalak nak malunyer... semalam kak rose pun masak lemak kaw2 punya... sedap!

cik cek said...

Menu sihat sesuai utk sesape yang nak berdiet...tak gitu kak rose....he he...

Zuwairi Aiman said...

Simple dan Sehat.. itu yg boleh di rumuskan dari resepi ni.. thanks sharing

Kak Rose said...

kakchik... cumil n makan banyak jugak!

Kak Rose said...

cik cek... betul tu... sapa2 diet leh buat ni.. simple yet nice.

Kak Rose said...

Zuwairi...sama2.. kalau senang2 nnti leh cuba.