Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, June 21, 2011

Lauk simple ari ni...

Lauk simple hari ini…. ikan selayang dalam sos asam jawa style malas punya…. dah banyak kali buat dengan bermacam2 ikan resepi sedap nih…. ikan merah, ikan siakap juga ikan jenahak… kali ni guna ikan selayang lak, yg juga disebut ikan sadin.... tp bukan yg dalam tin nyer ya taw! ikan selayang ni sangat molat2 dan besar2 saiznya… 4 ekor je dah 1kg…. isi memang banyak dan nasib baik dapat bli yg fresh…. sangat mabeles bila digoreng dan masak dalam sos asam jawa nih.

sayur pulak..... tumis air labu air + carrot munger2…

24 comments:

Cendana Kasih said...

Lauk simple ke tu kak? dh ok la tuh..boleh berpinggan2 tambah kalo kena lauk cenggitu... saya hari ni makan tauhu goreng cicah sambal kicap jer..hehehe

noorsafone said...

lauk yg simple macam ni kalu masak sekali sekala memang sedap..

Lina said...

lauk mcm ni lg menyelerakan.. :)

Kak Rose said...

Noorma, masih berdiet lagi ker? tabik spring la sama u!

Kak Rose said...

noorsafone, simple n x muak... bertambah2 nasik!

Kak Rose said...

Lina, betul tu!

tun_telani said...

sedapnyer.. xyah wat cicah air asam dah, wat kuah terus.. hihi

Kak Rose said...

tun, makan nasik pun brtambah2...

Ida,Japan said...

msk sempoi cam gini sedap sebenarnya kak....tambah ada sambal belacan, fuhh...sedap.

Naz said...

Emm.. Simple tp sedap hingga brtambah2 nasi.. Hehehe..

AZLITA AZIZ said...

simple2 pun dah cukup mengecurkan ni.. makan pulak dgn nasi panas2 walaweiiiii... sedapnya...

Kak Rose said...

Ida, makan pun x toleh kiri kanan dah!

Kak Rose said...

Naz, tu kak rose la... malas masak tp makan banyak!

Kak Rose said...

Azlita... sbb x pandai nak masak yg vouge2 gitu... simple pun jadilah...

HomeKreation said...

Lauk sempoi ni lah yg bertambah2 nasi...hehe

lyn at home said...

kak rose lauk ni tambah dgn sambal belacan peh!! lupa diet..makin bertambah2 nasi..heehee

Kak Rose said...

Along, tepat sangat tu...

Kak Rose said...

lyn, sayangnya kak rose x makan sambal belacan tp udang belasah jer!

bintangjauh said...

Salam Kak Rose, kebetulan bertembung kita hari ini ya .. sayuran dengan carrots ber-munger-munger gitu, tersengih sorang2 jadinya.
Ikan gorengan dengan sos asam jawa sering Ibunda Ratna sediakan, yummy kali .. rindu Ibunda.

Salam manis manis madu.

Kak Rose said...

Ratna, kak rose pun senyum sorang2...dan hati juga bermunger-munger...

Diana @ Melley Mey said...

walaupun simple tapi amat menyelerakan.. silap2 bertambah nasi.. ;)

eina said...

kak rose..eina suka sayur tu..sedap kalau leh hirup kuah die yg panas2...emmm sedapnye

Kak Rose said...

Diana, yg simple tu la yg sedap...

Kak Rose said...

eina, kak rose suka hirup ngan nasi... macam bubur tu. best!