Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, June 7, 2011

Kuih kaswi

selamat petang dan salam semua.... dah nak menjelang senja baru nak masukkan post kuih kaswi ni.... malas sungguh sekarang ni.... x tau kenapa vit m tu banyak sangat kat dalam diri sampai apa keja pun x nak buat. lunch pun tapau jer... seharian mengadap pc x jemu2.... entah apa saja yg digodeknya! nasib baik petang ni ada rajin sikit nak wat kuih kaswi ni.... tu pun sbb x de sapa nak blikan so kenalah buat sendiri... adoyaiiii!!!

resepi kaswi ni kak rose amik dari mesra.net dan daripada banyak resepi yg kak rose dah cuba tetap suka dengan yg ni... kenyal2 goyang2 gitu.... meh tengok resepi yang simple ni...

Bahan2

2 caw tepung gandum
1 caw tepung ubi
3/4 caw gula
1 caw gula merah
sedikit garam,
air kapur
5 caw air

cara

masak gula merah dan putih dengan sedikit air (part of 5 caw tadi), sejukkan.
satukan semua tepung, masukkan sedikit garam, air kapur, air gula dan juga baki air tadi... kalau suka boleh bubuh sedikit kicap manis (untuk lebih hitam) kacau sebati dan tapiskan. kukuskan lebih kurang 45 minit dah siap....
salut dengan kelapa putih yang d campur sedikit garam...

(kak rose kukus -+20mts sbb guna acuan kecik2 ni...)

11 comments:

Nieza said...

assalam kak rose, sedapnya kaswi tu lama dah tak mkn sedap ni selalu bulan puasa mesti buat ni..hee

kasihredha said...

kak rose cepat2 makan vit R ye :)
sedapnya kak rose kuih kaswi ni kan

ainnoraini said...

saye tak berapa reti nak buat selalu beli jer..dulu2 mak saya mmg rajin n pandai buat kuih kaswi ni...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Kak Rose...
Cantik nyer kuih kaswi kak Rose tuh.. lama nyer tak mkn ...

Kak Rose said...

Nieza, lama x makan tu yg teringin... wpun vit m tu banyak sangat!

Kak Rose said...

kasih, kalau ada mmg kak rose dah makan bagi power lebih...

Kak Rose said...

ainnoraini, kak rose pun nak buat kena tengok resepi berkali2... takut salah n x menjadi!

Kak Rose said...

Waalaikumsalam Mama Hawa, nasib baik je elok menjadi... kenyal dan goyang2... suke sangat!

Kamsiah said...

salam
cantiknya yg acuan love tu

Kak Rose said...

Kamsiah, acuan pelestik jer... yg penting sedap kuihnya!

TopsyTurvyMum said...

Salam K rose,
Laa..apsal baru nampak resepi kawi ni..
Semalam habiskan terus kelapa parut buat inti cucur badak. Kalau nampak ni dulu mmg nak buat!
haishh..tunggu hujung minggu beli kelapa parut pulakk..
Mmg skang teringin kuih2 tradisional ni hehe