Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, June 1, 2011

Kuih putri ayu

kuih untuk minum petang ni.... dan buat sangat lah banyak jadi dapatlah nak bagi2 jiran kak rose merasa... resepi cnp dari rumah hana yg sekarang bz dengan tugas mengajar anak murid tu... mekasih ya.


Bahan-bahan
  • 4 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula caster
  • 3 biji telor
  • 1 1/2 cawan santan ( di ambil dari 1 paket ( 50 gm )santan segera +1 1/2 cwn air )
  • (kak rose gantikan dgn susu cair)
  • 1 sudu makan ovelette
  • 1 sudu makan baking powder
  • 1 sudu teh pewarna hijau
  • Inti kelapa
  • 1 biji kelapa parut putih sahaja
  • 2 sudu teh garam
  • 1 sudu makan tepung ubi
Cara-cara
  1. Ayak tepung bersama baking powder, ketepikan.
  2. Putar telor + gula sehingga betul2 kembang.
  3. Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati.
  4. Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis.
  5. Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata.
  6. Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit.
dua piring untuk jiran2 sebelah rumah...

18 comments:

noorsafone said...

petang2 ni nampak pulak puteri ayu kt sini..baru lepas ujan...laparlah pulak ...

Anna Qawina said...

kak rose : ni hantar piring puding..balas balik dgn kuih tu yer...

Nieza said...

assalam kak Rose...sedapnya kuih puteri ayu tu....my fav kuih ni tapi tak terbuat-buat juga lagi...hehe

Kak Rose said...

noorsafone, sedap makan dengan secawan teh o panas2..

Kak Rose said...

Anna, kak rose dah anto balik piring tu... isi angin je taw!

Kak Rose said...

Nieza, buat separuh adunan pun dapat banyak... 35 biji

aeshcame said...

Salam~ looking good..br je makan kueh ni last week..huish tgk gambar ni terasa2 nk mkn pulak~~huuuu~

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Kak Rose..lama tak buat kuih outri ayu nih...fav anak2 nih :)

azieazah said...

Saya selalu cemburu tengok orang pandai buat kuih yang rumit cenggini. Saya hanya boleh buat cekodok jerrrr... aduhai.

Jamu mata yaaaa... Thanks.

bintangjauh said...

Salam Kak rose, ovelete tu sebenar-nya apa, Ratna tak tahu? Dan kuih putri ayu ini pun Ratna tidak pernah tengok dan tahu, asal-usul kuih ini dari mana?

Walaubagaimana pun kuih Kak Rose ini sesuai sangat dengan nama-nya ayu .. sungguh!
Salam manis manis madu.

kasihredha said...

satu adunan tu memang banyak kan kak rose...
kalau saya buat, just buat half saja..
cantik dan ayu nya putri kak rose :)

CT Delima said...

As'salam Kak Rose

ct suka kuih ni, anak2 lagi lah. cantik, warna pun amat menarik. kalau ada balance nak gak mintak kak rose seketul dua..ada lagi tak ni :D

Kak Rose said...

aeshcame, jamu mata dulu la ya, pas tu leh wat lagi!

Kak Rose said...

Mama Hawa, kalau anak2 suka tentu mamanya lagi rajin nak buat kan..

Kak Rose said...

azie, kak rose pun tengok orang lain buat dulu... pas tu cuba, Alhamdullilah menjadi...

selalu gak wat cekodok tu.. pebret.

Kak Rose said...

Ratna, kak rose pun x pandai nak explain... some sort of stabilizer macam tu la... dan asal kuih ni pun x pasti... yg tau nya cuma makan jer!

Ratna, sedapnya juga seayu namanya!

Kak Rose said...

kasih, kak rose pun buah half jer... tu yg dapat hantar kat jiran2... x terabes la kami 3 beranak jer....

Kak Rose said...

Waalaikumsalam CT, kalau ada yg suker tentu rajin nak wat kan..