Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, June 23, 2011

Ayam vietnam

selamat tengahari semua..... dah lunch ke?.... ari ni kak rose selongkar dapur nor secubit garam tu amik resepi ayam vietnam ni.... kalau tengok kat dapur nor tu ayam dia semua sangat lah mengancam, tu yg terpikat nak mencuba ni.... dan ikut macam nor jugak tambahkan cili api kasi pedas kaw2 gitu.... biar kuor api kut telinga!

mekasih to all the ladies yg share resepi ni, dan kak rose cnp dari rumah nor...

VIETNAMESE SPICY LEMONGRASS CHICKEN
sumber: tulip77@Myr & Izah
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan:
3 keping isi ayam, potong saiz kecil2 *saya goreng sebentar (kak rose pun)
3sb gula ~ k.nor guna 2 sudu jer
2sb minyak masak
3sb sos ikan
3btg serai - ketuk
1sb cuka
1sb sos tiram
1bj bawang besar - potong dadu
lada merah & lada hijau - potong menyerong (lada ijo ilek...)
5 bj cili padi ~ k.nor tambah

Cara-cara:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan gula dan biarkan sebentar hingga bertukar warna gelap. Masukkan ayam & bawang.
Lepas 5minit masukkan serai & lada. Perlahankan api & masuk bahan2 lain &gaul biar sekata. Jika kering masukkan sedikit air.
Rasa & adjust apa2 yg terkurang. Hidang panas2 dgn nasi putih.

14 comments:

Mas said...

memang best ayam ni...
sedappkan kak..
mas pun suka...

K.Nor said...

k.rose! nor bawak fire extinguisher ni.. cpt nak sembur tinger yg berasap tu! hehehehe

bintangjauh said...

Salam Kak Rose, tersengih Ratna sorang2 ... alang tu, kuor api kut telinga lagi .. super kaw tu wahai Kak Rose, bukan berasap tapi menyala-nyala garang!!

Walaubagaimana pun dengan hidangan yang yummy ini Kak Rose tambahkan lagi dengan selingan lawakan yang boleh membuat Ratna senyum dipagi yang mendung kelabu ... mentari agak segan-silu hari ini .. menyorok!

Salam manis manis madu

chikadakbiru said...

mcm besh jerr resepi nih....simplee...
made in vietnam yang tak tahan tuh :)

aLoY said...

salam kak..
akak pon da buat ayam ni eh.. kene cuba jugak la mcm ni.. resepi awl2 da msk lam list.. kecur air liur tgk nih.

Kak Rose said...

Mas, mmg sedap sangta... x terasa brtambah2 nasik..

Kak Rose said...

Nor, macih ya...5 biji ciliapi tu x pedas sangat lak... sedang elok je... so fire extinguisher tu x sempat digunakan...hihihi

Kak Rose said...

Ratna, x de api yg kuor mungkin sbb berlawanan ngan gula dalam masakan tu jd x pedas sangat la...

happy to hear that u enjoy reading my merapu meraban nih...cheer up ur day!

Kak Rose said...

chikadak biru... mmg best tau... yes, made in vietnam d shah alam! hehehe...

Kak Rose said...

aloy, cubalah... sedap taw!

Sofea said...

Terbang ke vietnam lak ye k.rose, resepi yg menarik..nanti leh cuba..TQ ;)

♥LOVE2COOK♥ said...

Sedap sedap...pass me a plate of rice please! :D

Kak Rose said...

Sofea, x kira la kemana pun, yg penting sedap!

Kak Rose said...

Alamak Love.... dah tinggal bekas je... sekali ngadap je sbb sedap sangat!