Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, June 22, 2011

Chocolate chips cookies

memenuhi permintaan anakanda yg katanya dah lama mama x buat cookies…. td nampak kat rumah tun telani chocolate chips famous amos cookies sangatlah menggoda jiwa raga…. tp sbb dah beberapa hari simpan resepi cokelat cookies yg ni, dan yg paling penting x yah nak kuorkan mixer bagai so apa lagi mencuba yg ni la dulu…. lagi pun bahan2 pun agak sama cumanya x yah guna mixer… nnti kalau rajin kak rose nak jugak mencuba yg famous amos yg sedap tu….kalau lalu booth dia pasti hmmmm…. harum sungguh baunya dan harga nya juga sungguhlah mem burn kan poket kan… x pe nanti kita wat sendirik je!

Resepi ni kak rose cnp dari Myr oleh kak fida, terima kasihya share resepi cookies yg mudah ni… tp kak rose buat punyalah bagak2 besaunya… so dapat +-80 biji jer… tp mmg sedap n rangup sangat. x rugi mencubanya!

Bahan-bahan ( lebih kurang 100 kpg )

  • 190 g mentega- lembut
  • 45 g gula perang
  • 80 g gula kastor/icing
  • 220 g tepung gandum
  • 1/2 sk rata baking soda
  • 1 sk serbuk koko(lebihkan jika suka utk mendapatkan cookie yang gelap)
  • 1/2 sk esen vanilla
  • 170 g choc chip
  • 170 g badam cincang kasar- di panggang (kak rose guna gajus, blend sendirik - terhalus lak!)
  • 1 biji telur -yg sedang

Cara-cara

  1. Tepung, baking soda, koko di ayak bersama.
  2. Mentega, gula icing, gula perang di gaul rata.
  3. Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati.
  4. Masukkan pula campuran tepung,gaul diikuti dgn choc chip dan badam cincang dan di gaul hingga rata dan sebati.
  5. Susun doh sesudu2 di atas loyang pembakar dan bakar hingga garing mengikut suhu kepanasan oven masing2.
macam nak raya lak kan... meh jemput makan cookies ni.

30 comments:

ukhti syikin said...

i'll try :)... tayah guna mixer yang n syok :X

Kak Rose said...

syikin, cubalah... senang kan x yah guna mixer bagai!

Mas said...

sedapnya chocolate chips cookies... boleh cuba ni :)

tun_telani said...

wahh.. sehati sejiwa laa kita tayang cookies arini..

Kak Rose said...

Mas, cookies yg mudah sangat buatnya... rangup je!

Kak Rose said...

tun, tengok tayangan amal tun la ni yg terjangkit... nnti nak gak cuba yg famous amos tu!

lyn at home said...

salam kak rose..aiik! mcm dah rasa semangat raya lak..hehehe sedap makan cookies sambil layan TV..x sedar habis 1 balang!!

Rabiatun Adawyah said...

Salam kak, nampak mudah stepnya yer kak..mesti budak2 gemar dgn cookies ni.

Yatie said...

rajinnya akak mengookies...dah terasa bahang raya ni....masa ni buat mmng bestkan, kalau dah raya tu, dah takmo makan sngt..

CT Delima said...

As'salam kak rose

Ct pun baru jap mengendeng biskut kat umah Tun. bila datang sini dapat lagi maeratah biskut..hihihi. rezeki murah betul lah ct ni kan, walau pun cuma depan screen pun cukup lah.. hahaha

nuwairani ismail said...

nk masuk list cookies raya jugak lah...kak fida nye cookies sedap2

Kak Rose said...

Lyn, saja mengukis... nnti bila dah raya mesti dah x suka nak makan kan...

Kak Rose said...

Rabiatun, sbb senang tu lah kak rose boleh mencuba. bukan budah je, mak n pak budak pun suka gak!

Kak Rose said...

Yatie, saja nak makan.... mmg betul bila dah raya nnti mmg x mo makan dah!

Kak Rose said...

Waalaikumsalam CT, kenyang tengok skrin jer ya... padanlah badan slim melim gitu!

Kak Rose said...

nuwairani, resepi2 fida ni simple2 dan yg penting sedap! insyaallah nnti buat tuk raya lak!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.Rose..dah mcm raya lak!.petua menang GA?xder la kak...mungkin rezeki atie kot!.Alhamdllh

Cendana Kasih said...

alahai kak, sejak dua tiga menjak ni, ramai plak blogger asyik buat biskut.. mentang2 la dah nk puasa..ramai juga yang buat sample biskut..saya juga yang masih takde seru nk buat sekut..kawan2 pun dh mintak sample..rasa macam malas plak nk bisnes sekut raya taun ni....

Kak Rose said...

atie, melayan anak yg nak makan cookies ni... buatkan je la...

Kak Rose said...

Noorma, rezeki setaun sekali tu... rajin noorma wat bisness sekut raya... kak rose buat ni untuk anak nak makan2 jer...

Sue said...

kak ros.... macam dah nak raya rasanya... pakat tayang cookies, xleh jadik nih :)

Kak Rose said...

sue, practice make perfect... he he he praktis wat kukis raya!

Kak Sam said...

Hehehe semalam nampak kat umah naz. Ksimpulannya demam kukis akan melanda.

suri solehah said...

kak rose teringin nak buat..tapi selalu nya kalau buat asyik ranap je tu yg hilang mood tu huhu

Umm Mymoonah said...

Our family favourite cookies, looks absolutely yumm. I'm your new follower now.

Kak Rose said...

Sam, demam praktis untuk raya!

Kak Rose said...

uri, x pe pelan2..raya jauh lagi....

Kak Rose said...

Umm Mymoonah, glad to know that's ur family fav cookies. tq be my folllower n I've done the same...

Fiza Nordin said...

menarik nampanye :)

Kak Rose said...

Fiza, leh wat bisness raya nih!