Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, May 31, 2011

Bersarapan dengan roti boom

hari ni kami anak beranak bersarapan dengan roti boom… kedai mari punya la. dah lama x makan roti ni sbb ada cerita disebalik roti yg sedap ni…. penah g bli untuk sarapan jugak le, since anak x nak g jadi ayah je la pergi bli tapau…. dan bli sampai 10 keping untuk 3 beranak. tamak kan? sangat excited nak makan, (sebenonya dah kelaparan menunggu roti yg x sampai2…. ) makan la kami 3 beranak…. Mula makan tu macam ada yg x kena dengan roti ni…. masam semacam jer, nak kata basi dia baru buat je masa bli tu dan masih panas pun bila sampai kat rumah tu, rasa lagi …. mmg masam, so at last bekpes cam biasa je la…. roti bakar sapu butter ngan jem….
so bila pagi ni abang g kedai tu sbb teringin nak makan lak, abang pun kata kat cashier tu… tokey nya kot…very nice english speaking lady….
“kak, may I share with u something?
So dia jawap “sure”
abang pun ceritalah yg penah bli roti ni 10 kpg tp dapat 3 keping masam… x leh nak makan…(padahal most of the roti yg kami rasa tu masam tp abang kata 3 jer… nak cover, kesian la konon!....)
dia pun terus jerit kat tukang buat tu untuk tambah 3 lagi untuk replacement yg masam ari tu..abang say no for the replacement tu, actually just to share n some sort of reminder la kan… supaya jgn nnti ada orang lain pulak terkena….
abang mmg dah bli 6 keping untuk kami 3 beranak, tp dia insist nak jugak bagi 3 keping replacement tu and asked to wait, siap buatkan teh o lagi… tp abang politely kata x nak air tu… so end up ada 9 keping roti boom kat rumah… yalah…. amik jugaklah sbb dah dia beria2 nak bagi…. memberi x diterima tu kan lebih buruk daripada meminta x diberi….. so amik je la kan….sapa nak tolong abeskan ni?... tp dia kata boleh frozenkan n nnti bila nak makan just reheat jer.... ok jugak la kan... kalau sesak2 nnti ada dah benda nak makan!
lima keping x abes makan, masuk dalam zipper bag n off to the freezer...

14 comments:

Cik Puan Izan❤ said...

ingat kak rose masak tadi...baru nak jeles...hehehe

HALAMANKU said...

wah wah.. tu kalau abang akak kata 10kpg semua masam? apacita ha ha ha hari2 mkn roti boom gitu.. tapi memang restoren tu bertanggungjawab n menjaga reputasi perniagaannya yer kak.. hah dah byk tu meh ermapun nak join he he he rezeki3

kasihredha said...

ohh saya ingatkan kak rose yg buat.
Nasib baik cuma 3 yg masam...kalau semua...huhu

mamasuri said...

eh baru tgk kantin ofis saya jual roti boom ni...menarik jugak cicah kari..bawak bekal g ofis..(tak nah makan..huhuhu)

TopsyTurvyMum said...

Ingat k rose masak baru nak cilok resepi:)
Dulu ada student m'sia jual yg frozen kat sini. Sedap. Kata dia bawak dr m'sia. Mana la nak cari yer..

Kak Rose said...

Izan, x le pandai kak rose nak buatnya... makan ok la!

Kak Rose said...

erma, x sampai ati lak nak kata semua masam... dan x sangka lak dia nak bagi replacement sbb sebenarnya nak bagi tau dia jer... so len kali dia akan lebih berhati2...

Kak Rose said...

kasih, actually semua masam... just nak jaga perniagaan dia kata la 3 jer...

Kak Rose said...

mamasuri, dia macam gak roti canai, tp bentuk lebicil n padat. mmg sedap cicah ngan kari atau dall!

Kak Rose said...

TTM, idok le pandai kak rose nak membuatnya... beli jer terus ngap. senang kan?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lama tak pekena roti boom.... sedap pulak tgk..

EnY YuSniZaR said...

Gebunya roti tu kak rose....sedapp

Kak Rose said...

Madiha, kena 2 keping kenyang sampai petang!

Kak Rose said...

Eny, mmg gebus gitu!