Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, May 14, 2011

Kuih Ee/Tang Yuan

selamat tengahari da selamat berrehat2 semuanya…. ari ni kak rose buat chinese/nyonya dessert lagi…. Dan dessert yang simple tp kalerful ni sangat sedap dinikmati sejuk2 pada hari2 yang panas macam sekarang ni….ada orang panggil dengan nama kuih Ee tp ada jugak yg panggil tang yuan…. selalunya kuih ee ni dibuat untuk menyambut kedatangan musim sejuk atau dong zhi festival dan bola2 bulat tu sebagai symbol kerukunan dan kebersamaan dalam sesebuah keluarga . meh kita tengok resepinya yg kak rose copy dari rasamalaysia… tq for sharing this simple yet so nice recipe and allow me to paste it here, to be shared with everyone....
sedap dinikmati sejuk2...

Tang Yuan Recipe

Ingredients:

Syrup

1/3 cup sugar
1.5 cups water
2-3 pandan leaves/screwpine leaves

(kak rose tambah few slices halia dalam sirap ni as per cook's suggestion)

Rice Dumplings

2 cups glutinous rice (sticky rice) flour
1 Tbsp fine sugar
7 oz water
food coloring ( 2-3 different colors )

Method:

  1. To prepare syrup, boil water in a pot. Add the screwpine pleaves and let it boil on medium fire for 5 minutes. Add sugar and let it boil for 5 minutes. Lower fire and let it simmer to another 15 miuntes. Sugar can be added to taste if you like. Set aside.
  2. In a big bowl, mix glutinous flour with sugar.
  3. Add water and knead to form a paste. Continue to knead until it form a soft dough and no longer sticks to your hands.
  4. Divide into 3-4 portion and add 2-3 drops of food coloring to the each portion of dough.
  5. Divide into small balls and lightly shape into balls using both palms.
  6. Set aside a few hours or overnight as this will make the dough a bit harder and easier to handle.
  7. Boil another pot of water, drop the dumplings into the boiling water. As soon as it floats to the transfer it to the syrup water.
  8. Serve. (kak rose sejukkan dalam fridge dulu baru serve... best makan sejuk2...)

Cook’s Note :

You can add a few slices ginger to the syrup water if you like. Or you can replace the fine sugar with palm sugar or brown sugar using same method.

kalau tengok resepi ada macam2 variasi kuih ee ni, ada yang berinti pes kacang merah, inti kacang malah yg pedas juga ada... ada yg jenis makan dengan santan atau dengan kelapa macam puteri mandi pun ada.... ikut creativity memasing lah ya....dan yang ni adalah yg asli tanpa ada apa2 filling dan cuma makan dengan sirap gula.

4 comments:

bintangjauh said...

Salam Kak Rose, pujian buat Kak rose , rajin, setia sungguh (setiap hari entry baru) tidak lekang dengan masakan hidangan yang menambat mata memandang tengok lagi anak tekak enak me-ngap-kannya, cantik-jelita rupa masakan dan cukup dengan memandang tatapan sahaja pengesahan yang benar Kak Rose begitu prihatin dengan sukatan makanya semua masakan yang dipaparkan tampak jelita lagi yummyyyyyyyy!!!

Salam manis manis madu.

Kak Rose said...

Ratna, cuaca kat sini sekarang ni panas sangat...at 32 deg C tentu saja nak makan yg sejuk2...dan ini dessert yg cantik jugak yummy...

Yatie said...

uwaaa menariknya dessert akak ni...terliur je tngk...

Kak Rose said...

cantik tp nak gentel kecik2 tu yg x rajin... hihihi..