Bahan-bahan ( Loyang 8x8 inc. )
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula
- 3 biji telur
- 3 cawan santan - (200ml sntan KARA + air)
- 3 sb susu manis
- garam secukup rasa
- 1 sk esen vanilla
- sedikit pewarna kuning
- bijan - utk tabur (opt)
Cara-cara
- Satukan kesemua bahan2 di dalam blender kecuali bijan dan kisar hingga sebati.
- Masak adunan hingga pekat.
- Tuang ke dalam loyang yang di sapu majerin,ratakan adunan dan tabur bijan jika suka dan bakar selama 40 min atau sehingga kelihatan garing.
21 comments:
salam kak,
dgr nama je dah mcm bole rase je lemak2 tu...ehmmmmmm yummy
susah nak dapat kat pasar malam ni...
salam kak rose..sedapnya kuih bakaq ni..terasa2 lemak manisnya..
hani, mmg lemak... dan bertambah jugak lemak dibadan nih!
Nazrah, x tau le kalau2 ada jual kat pasar malam...sllu nampak banyak kuih2 talam je kan?
lina, tu yg buat berulang2...mmg puas ati kalau buat sendiri kan..
salam kak..tengok resipi akak ni..terus masuk dapur...jap lagi nak bakar...dtg komen jap...tq kak...kongsi resipi..terliur
Wah sedapnya..macam nak rasa je..nie baru masuk blog kak ros..memang best..jemputlah dtg ke blog saya
yang garing2 tuh la yang sangat sedap kan...
sedapnya! tengok warna pon dh tau garing2...
Sedapnya Kak Rose...teringin nak makan...kena buat nih...
bestnya akak..terus lapar da leee ujan shah alam niii......baru tadi tercari cari kuih talam suji...nii da terliur tgh part garing tuuu..adusss...mmg prot sue berbunyi dahhhhhh....
suri, baby terliur ke uminye? selamat mencuba ya....
Sury, terima kasih nnti kak rose datang ya.
Mak Qis, garing kerak2 tu yg lagi best!
nuwairani, saja bakar lama sikit... kasi garing2
Antan bertingkah, selamat membuat ya!
suhailas... bahan pun mudah, boleh la buat!
mmng sedapkan kuih bakar ni, yatie pun dah pernah buat gak...tapi tngk kuih akak ni buat teringin balik pulak....yummy..
Yatie, ratu kuih talam n kuih bakar dah tingin nak makan kuih ni...mmg yummy.
deqlis dah try..mmg sedap..thanks..
Post a Comment