Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, May 23, 2011

Apple strudel

ari ni minum petang dengan apple strudel.... macam mat salleh gitu kan... tp x de la ice cream or whipped cream bagai... nak jaga kesihatan kan... so makan cenggitu jer pun dah sedap... manis dan ada masam2 kismis n apple tu. tapi dek x pandai nak melipat jadila gedabak besonya apple strudel kak rose ni... tp puas makan sebab few suap je dah kenyang! (... ayat cover nak sedapkan ati sbb kejadian apple strudel yg sangat gumuk itu!!!.) kalau tengok yang Gert tu buat punyalah cantik, tu yang teringin sangat nak mencuba... len kali kena canai pastry tu nipis2 lagi n potong dua... kalau sapa2 yang nak mencuba tp x de puff pastry boleh jugak guna kulit popia macam si Eny ni...

resepinya kak rose copy dari My kitchen snippets. Thank you Gert and please allow me to share the superb recipe here... million thank you again...

Filling:

6 apples (I used granny smith and pink lady) (kak rose guna Gala nz apple)
4 tbsp dark brown sugar
1 tbsp butter
½ tsp cinnamon powder
½ cup raisins

1. Prepared the filling first – peeled, cored and cut into cubes. Heat up a non-stick pan, add in the butter. Once butter melted, add in apples, brown sugar and raisins. Cook down the apples until soft and juice thickens. Remove and set it aside to cool.
2. Pre-heat the oven to 375 degree F. Line a baking sheet with some parchment paper. Sprinkle some flour on the work surface. Unfold the pastry sheet and roll out the pastry sheet thinly into rectangle shape.
3. With the long side facing you, spoon half of the apple mixture onto the bottom side of the pastry sheet with 1 inch off the edge. Roll it up like a jelly roll. Place seam-side down onto a baking sheet. Tuck the ends under to seal.
4. Do the same to the other sheet of pastry. Brush the pastry with the beaten egg. Make a few slits on top of the rolls for the steam to escape.
5. Bake for 40-45 minutes or until the crust gets nicely brown. Serve warm with some ice-cream or whipped cream. Enjoy!!

18 comments:

kasihredha said...

kak rose
sungguh menyelerakan..
kalau guna pastri Kawan boleh tak kak?

tun_telani said...

OOoo... tun duk pk ape mende laa apple strudel ni x penah dgr.. hihi.. mcm apple pie jugak rupanye.. mesti masa bakar tu bau harum cinnamon satu umah.. sedapnyer..

Kak Rose said...

kasih, kak rose guna pastry puff kawan yg kecik tu...

Kak Rose said...

tun, masa buat filling tu pun dah terbau harumnya... sedap bakar garing2.. rapuh sangat!

Sury said...

Wah kak ros sedaplah..teringin nak rasa

ShashaCatering said...

Sedaaap. Saya suka ni ;)

kzai said...

salam rose...amboi sedapnye tgk apple strudel...rasa tingin plk nk mencuba...

Kak Rose said...

Sury, meh ada lagi nih...

Kak Rose said...

shasha, sedap macam apple pie tu.

Kak Rose said...

kzai, kalau dah ada bahan boleh lah mencuba ya..

cik cek said...

Kak Rose....biru mata hitamku...he he he...breakfast ala2 western ni...tak kisahla kak rose kan ...janji sedap dimakan....:)

bintangjauh said...

Salam Kak Rose, tembam ke atau montel rupa-nya itu strudel bagi pandangan Ratna masih tetap menarik dan jelita Kak Rose. Ratna di-sini peminat setia masakan hidangan dari Kak Rose.

Salam manis manis madu.

CT NoArIzAh ArIs said...

Nmpak sedap kak rose...minum ptg style omputih gitewww..hehe!!

Nieza said...

Assalammualaikum kak rose, wahh...sungguh menyelerakan tgk apple strudel kak Rose tu...sekali sekala layan mkn omputih pun sodap!..:)

Kak Rose said...

cik cek... sesekali x pe kan...

Kak Rose said...

Ratna, terima kasih kalau ratna suka... tp x lah secantik hidangan dirumah ratna tu...

Kak Rose said...

CT Norarizah... sekali sekala nak jugak jadi omputeh. he he he

Kak Rose said...

Waalaikumsalam Nieza, tp mata ttp hitam dan kulit gelap... x mo jadi putih gak!