Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, May 5, 2011

Pulut tai tai

ni la padahnya kalau asik mensekodeng dapur orang.... macam khazanah resepi kita jumpakan... actually resepi ni pun pernah makan cuma x pernah buat jer.... tp bila terpandang kecantikan kuih ni berposing didapur maya ni rasa sangat nak mencubanya walaupun x de bunga telang tu tp kaler biru telah menjadi penyelamat dan memudahkan keja kan.... punyalah so eager nak buat sanggup g kedai bli kaya tuk makan ngan pulut nih! so meh la kita mulakan projek tergempar ni... pulut pun x yah rendam lama sbb guna pulut susu.... resepi dari dapur Gert My Kitchen Snippets, tp tuan punya resepi tu kejadian nya sangat lah cantik... siap ada step by step... leh tengok sini ya...

Ingredients:

600g glutinous rice – wash and soak overnight (kak rose rendam sekejap jer)
350 ml coconut milk
150ml warm water
4 pandan leaves
1 tsp salt
2 tbsp sugar
12 - 15 blue pea flowers – soak in some warm water,crush it to extract the blue coloring.
(kak rose guna few drops of kaler biru jer... bunga telang tah dimana ... x jumpa pun!)

1. Wash the rice and divide it into two equal portions. Soak one part in water and another part in the blue pea flowers juice. Leave them overnight. Soaking the rice overnight will help in steaming process.
2. Drain both the rice; put them side by side on into a steaming tray. Warm the coconut milk, sugar and salt into the microwave for 30 seconds. Stir and mix well.

3. Drizzle in about half of the coconut milk into the rice. Arrange the pandan leaves on top of the rice and steam the rice over rapid boiling water for 10 minutes.
4. Remove the steaming tray, put the pandan leave aside, fluff up and mix both rice together and drizzle the balance of the coconut milk, put the pandan leaves back on top of the rice again and continue to steam for another 15 minutes or until the rice is done.
5. Remove the steaming tray; discard the pandan leaves, even out the rice with a spoon, and using a banana leaf or aluminum foil press down the rice until well compact. (kak rose cuma presskan dalam acuan kecik2 ni...)
6. If possible put something heavy (I used can food) to weigh down the rice. Leave it to cool.
7. Slice the rice cakes and serve it with coconut jam.

30 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam kak rose
menarik ni boleh try dan rasa..suka juga manu yg bepulut..sure sdp mkn dgn kaya...

kasihredha said...

cantik cantik
suke

CT Delima said...

Assalamulaikum kak rose.. nampak 'kemolekkan' kaler pada pulut tu. Ni sedap ni kalau buat. insyaAllah akan sampai juga kat Dapur CT nanti :DD

Kak Rose said...

Sheila, 1st time makan pulut ngan kaya... sllu pulut makan ngan serunding ke, rendang jer kan.

Kak Rose said...

kasih, cantik n sedap jugak!

Kak Rose said...

CT, nak buat yg mudah kan... guna kaler jer...tp yg asli guna biru bunga telang tu...

bintangjauh said...

Salam Kak Rose, jelitanya rupa pulut tai tai.. nak dimakan rasa sayang .. siap bertahtakan dengan kaya lagi.
Cantik contrast warna biru di campurkan dipulut, kerana cantik sangat sebelum di-ngap kena ditatap lama dulu .. Kak Rose buat Ratna kempunan lagi!!

Salam manis manis madu.

Kak Sam said...

Cantik le. Cam nak pi buat sekarang. Tapi sapa nak makan erk?

Cendana Kasih said...

cantik kaler pulut tuuu

Bee said...

kak rose,
ni 1st time tenguk pulut nih, makan apatah lg..bunga telang banyak tau kat pagar belakang rumah bee!!!

tun_telani said...

chomey nyer pulut kak rose!tun xtau rupa bunga telang tu camner! hehe.. kene kak bee tunjuk gambar nih =)

Mas said...

cantiknya pulut tu....
biruuuu...

Yatie said...

uwaaa menariklah kaler pulut ni...nak rasa leh tak..

Kak Rose said...

Ratna,mmg buat untuk dimakan, untuk hilanh kempunan sila la tatap lama2 ya... hihihi

Kak Rose said...

Sam, buat sikit je dulu... cam kak rose pun buat setengah jer tu... maklumlah x ramai!

Kak Rose said...

Noorma, kaler tipu nyer! tp x pe kan?

Kak Rose said...

Bee, kalau dekat dah g mintak bunga tu wat kala pulut ni...

Kak Rose said...

tun, senang jer.... pakcik google kan ada sedia membantu!

Kak Rose said...

Mas, kalau ada bunga telang tu birunya lain sket... lg cantik kot!

Kak Rose said...

Yatie, nak rasa mai la.... makan pulut ngan kaya.

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... ni first time tgok pulut mcm tu.. terbukak sikit minda rasanya.. singgah la ke blog saya ye ;)

aeshcame said...

wow cantik nice blue colour. first time tgk nih..

MamaIeta said...

Warnanya dah buat ieta rasa nak makan semua. hehheheheh

Kak Rose said...

Zuwairi, masakan peranakan ... nyonya. ada kelainan kan?

Kak Rose said...

aeshcame, kalau tengok masakan nyonya ada macam2 kaler lg...

Kak Rose said...

Mamaleta, sllu nasik kerabu jer yg kaler biru kan... ni kita kasi pulut jugak kaler biru!

tok_chik said...

rakan sekerja tc...keturunan nyonya baba
untuk pulut ni mereka campurkan sedikit dgn air abu...nak kasi kenyal
tetapi memang cantik kombinasi warna pulut cik rose ni


kalau dah ditanak /kukus begini dibuat lapisan bawah kueh talam pun cantik

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Rose,

Cantiknya pulut nie..secantik nama nya juga...mesti dh habis nie...nur dtg terlambat kan..heheh.

Kak Rose said...

tc, tq for the tips... may be len kali kalau buat lagi boleh letak air abu lak... tp nak cari kat mana ya? abu chang tu ya?

Kak Rose said...

Nuridah, ya dah jadi bahan kumbahan... kena wat sendirik la nampaknya... atau bli je, senang keja!