Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, May 26, 2011

Hash potato

ni lah dia hash potato yang geseng.... buat ari tu lagi baru ni nak post kat sini. ya lah hari tu kan blog ni semua mengong.... x leh nak sign in dan mengupdate kan masak2 ni kan. so kira ni entry dah basi lah ya... tapi nak jugak tayang kat sini untuk rujukan dimasa2 akan datang.... kalau lah rajin boleh mencuba lagi snek yang sedap nih....

mekasih pada yani dari Myr yg sudi kongsi resepi mudah ni, siap dengan ada gambar step by step lagi. so kengkawan yang nak mencuba leh tengok resepinya kat sini ....dan izinkan kak rose nak kongsikan resepinya kat sini lak ya... tima kasih sekali lagi!

Bahan-bahan ( 2 orang )
  • 2 biji ubi kentang
  • 1/3 sudu kecil garam
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Bersih dan kupas kulit potato
  2. Ambik sebiji potato. Cincang sampai halus. (kak rose sagat je kentang tu...)
  3. Ambik sebiji lagi, cincang kasar.
  4. Campurkan kedua-duanya ke dlm bowl. Masukkan garam dan gaul rata. Bahagikan kentang kepada 4-5. Wrapping dgn plastik wrap. Microwave kan selama 2-3 minit dgn 600W
  5. Selepas tu biarkan sejuk sekejap. Agak-agak dah tak panas utk kita buat bentuknya. Ambik sebiji potato tadi. Latakkan ke atas plastik wrap. Tekan-tekan bagi leper.
  6. Panaskan minyak. Bolehlah goreng sehingga perang.
  7. NOTE: Sape ada food processor boleh guna fp.. sebiji kentang mix sampai hancur. Kemudian masukkan satu lagi kentang. Mix sekejap,kasar-kasar.


11 comments:

Cik Puan Izan❤ said...

tererlah kak rose boleh buat hash potato...^^

Mama Hawa/Mama Nani said...

As salam Kak Rose...
Apa kabar? Lama Hawa tak kemari..byk menu yg tertinggal hehehe hash potatoes tuh blh masuk list dulu ah..tq for sharing recipe :)

aDisH.sHidA said...

SHIDA SUKA KENTANG..MEMANG GILA KENTANG LA.....BOLEH CUBA LEPAS NIE

Kak Rose said...

Izan, ikut je resepi tu, ...kalau x de resepi mau cekodok je jadinya hash potato kak rose ni!

Kak Rose said...

Waalaikum salam Mama, baik2 saja, terima kasih singgah kat rumah kak rose ni... menu besa2 yg nak dimakan ...

Kak Rose said...

adish shida, bolehlah mencuba buat sendiri instead of beli je sllu kan...

Ummi Alesya Sofea said...

slm,wahhh..bestnyer dtg ke blog ni,liza dah follow..nnt jemputlah ke blog liza plk yer. :)

khalidahmacambaguss~O_o said...

kak, kalu x da microwave, camna? pastu apa fungsi kene masuk microwave dulu? pakai oven je boleh x kak? maaf ye, banyak tanya lak..:)

Liza @ Adzriel AB said...

paling suka...

Kak Rose said...

khalidah, microwave tuk panaskan, keluarkan kanji nak kasi dia melekat jer... boleh kukus kejap kot...x tau pulak kalau guna oven... kalau nak tau lebih lanjut leh baca kat komen2 dilink yg kak rose bagi tu ya...
harap dapat membantu.

Kak Rose said...

Liza, kalau suka nnti ada masa bolehlah mencuba ya..